Byggnaden

Det blå Konserthuset vid Hötorget i centrala Stockholm är ett av Sveriges arkitektoniska mästerverk i en nyklassicistisk stil. Det invigdes i april 1926, skapat av arkitekten Ivar Tengbom under en expansiv tid i Stockholms historia.

Grünewaldsalen

Grünewaldsalen

Konstnären Isaac Grünewald fick 1925 sex månader på sig att sätta sin prägel på det som då kallades Lilla salen. Han lyckades med besked, trots att det var hans första monumentaluppdrag. Grünewaldsalens varma atmosfär och intima skönhet är i mångt och mycket hans verk. Konstnären fyllde såväl tak som väggar i denna kammarmusiksal med sin böljande sensuella ”kroppsmusik”. Förebilden och inspirationskällan var de italienska renässanspalatsens rikt dekorerade rum. Motiven är inspirerade av det klassiska Greklands myter och musikens historia. Den stora takmålningen visar guden Apollon som griper efter solens strålar, vilka bildar strängarna på en lyra. I främre högra hörnet kan man bl a skymta Beethovens anletsdrag och mittemot tronar Isaac Grünewald själv i bästa renässanstradition.

Väggarna är indelade i fält av Gustaw Cederwalls pilastrar i stuck. Lamporna är de ursprungliga, ritade av Robert Hult på Tengboms arkitektkontor. Hult designade huvuddelen av belysningen i Konserthusets publika delar. Belysningen har senare kompletterats med starkare ljus som strålkastare och spotlights. Den arkitektoniskt formade ridån vävdes av Elsa Gullberg efter Tengboms intentioner, men originalet slets ut och Astrid Sampe skapade den nyvävda kopian.

Grünewaldsalen restaurerades pietetsfullt under sommaren 1994. Konsten trädde då fram med ny skärpa ur decenniers smuts. Scenlösningen i Grünewaldsalen förändrades samtidigt med bl a möjlighet att höja upp ett podium mitt i salen.

I parkettpromenoaren mellan Grünewaldsalen och Stora salen finns sedan 2006 en utställning med skisserna till Isaac Grünewalds tak- och väggmålningar. De är generöst utlånade av Björn Grünewald och Skissernas museum i Lund. 

Grünewaldsalens foajé

Grünewaldsalens foajé

  • Grünewaldsalen har plats för upp till 460 personer. 
  • Foajén till Grünewaldsalen domineras av den unika mattan på hela 76 m2, där Isaac Grünewald inspirerats av den solbelysta, minoiska kulturen på Kreta. Originalet handvävdes vid Bror Höögs väveri utanför Borås. En kopia av det utslitna originalet kom på plats 1987, efter att foajén varit utan matta ett antal år. Mattan omges av mörka mahognykolonner med kapitäl i brons, vilka bär upp en välvd vit oval, belyst av lampor dolda av förgyllda löv.

Hitta konsert

Klicka på ett datum för att öppna kalendern


Ti On To Fr
1 234
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15161718
19 2021 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Varukorg och mina sidor

Prenumerera på nyhetsbrev

Biljettkontoret

Ord. öppettider: Mån-fre 11-18, lör 11-15, konsertdagen alltid öppet två timmar före konsert (dock tidigast kl 11).
Extra öppethållande i advent
söndagar 12-16 fram till 18 dec.
Tel: 08-50 66 77 88