Chefdirigent Sakari Oramo

Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare sedan 2008. Läs om hans musikaliska bakgrund och vägen till Stockholms Konserthus. Ta del av den imponerande diskografin.

Lyssna på Kungliga Filharmonikerna på KonserthusetPlay.se

Kungliga Filharmonikerna under ledning av Sakari Oramo spelar Amanda Maier-Röntgens Violinkonsert med filharmonikern Claudia Bonfiglioli.
Se hela filmen på KonserthusetPlay.se

Nyfikenhet och mångsidighet

Sakari Oramo är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Han tillträdde posten 2008 och har efter sin första treårsperiod med orkestern tre gånger tecknat kontrakt på ytterligare perioder, för närvarande fram till 2020. Han är en av grundarna och huvuddirigent vid Karlebyoperan, och även chefdirigent för Mellersta Österbottens Kammarorkester, där han efterträdde Juha Kangas 2013.

Efter att Sakari Oramo avslutat sin period som chefdirigent för Finska Radions Symfoniorkester utsågs han till  BBC Symphony Orchestras chefdirigent, och han har med denna orkester sedan 2013 bland annat gjort flera Proms-konserter, inklusive Last Night of the Proms 2014 och 2016.

Den musikaliska nyfikenheten har ständigt avsatt sig i ett gediget arbete med ny musik. Sakari Oramo är dessutom en utmärkt violinist, och var tidigare konsertmästare i just Finska Radions Symfoniorkester. Den sidan av sitt musikkunnande visar han också upp varje säsong i Konserthuset, dels vid kammarmusikkonserter men han har även varit solist med orkestern.

Det var under tiden som konsertmästere i Finska Radions Symfoniorkester som han började studera dirigering för Jorma Panula vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2004 utsågs Oramo till Hedersdoktor vid University of Central England i Birmingham, som ett erkännande av hans ”outstandning contribution to the musical life of the city”, för de åren han var chefdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra. Han har även av H M Drottning Elizabeth II tilldelats en Honorary OBE (Officer of the British Empire) som ett erkännande för sina insatser i brittiskt musikliv. 2008 belönades Oramo med Elgar-medaljen som ett erkännande för sin hängivenhet för Edward Elgars musik och som en spegling av hans stora intresse för brittisk musik i allmänhet.

Oramo har dirigerat orkestrar som Berlinfilharmonikerna, Wienfilharmonikerna, San Francisco Symphony Orchestra, Bayerska radions orkester, Dresden Staatskapelle, Oslofilharmonikerna, New York Philharmonic, Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Boston Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Chicago Symphony Orchestra med flera. Han har även dirigerat opera, bland annat vid Finska nationaloperan.

Sakari Oramo finns representerad på en stor mängd cd, som dirigent framför allt, men även som violinist och kammarmusiker (bland annat på Warner Classics, Ondine, Philips och H­yperion). Oramos och Kungliga Filharmonikernas inspelningar av bland annat Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS) har hyllats av kritiker världen över, och cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades 2016 med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion.

Bland övriga cd-inspelningar med Kungliga Filharmonikerna från senare år kan nämnas två cd med Anders Hillborgs musik (BIS) – som båda Grammisbelönades i kategorin bästa klassiska album. Man kan även nämnas inspelningarna av Schumanns samtliga symfonier med Kungliga Filharmonikerna (Sony Classical), som möttes av lovord i internationell press. För mer om Kungliga Filharmonikernas och Sakari Oramos aktuella cd-utgivning, se denna sida

2012 invaldes Sakari Oramo som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. 2016 utsågs Sakari Oramo till Årets dirigent av anrika Royal Philharmonic Society i London.

 

Chefdirigent Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna

Foto: Jurek Holzer

Chefdirigent Sakari Oramo

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Chefdirigent Sakari Oramo

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Kommande konserter med Oramo

Kalendarium för kommande konserter med Sakari Oramo i Konserthuset.

Läs mer här

Hitta konsert

Klicka på ett datum för att öppna kalendern


Ti On To Fr
1 234
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15161718
19 2021 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Varukorg och mina sidor

Prenumerera på nyhetsbrev

Biljettkontoret

Ord. öppettider: Mån-fre 11-18, lör 11-15, konsertdagen alltid öppet två timmar före konsert (dock tidigast kl 11).
Extra öppethållande i advent
söndagar 12-16 fram till 18 dec.
Tel: 08-50 66 77 88