Chefdirigent Sakari Oramo

Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare sedan 2008. Läs om hans musikaliska bakgrund och vägen till Stockholms Konserthus. Ta del av den imponerande diskografin.

Lyssna på Kungliga Filharmonikerna på KonserthusetPlay.se

Kungliga Filharmonikerna under ledning av Sakari Oramo spelar Amanda Maier-Röntgens Violinkonsert med filharmonikern Claudia Bonfiglioli.
Se hela filmen på KonserthusetPlay.se

Nyfikenhet och mångsidighet

Sakari Oramo är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Han tillträdde posten 2008 och har efter sin första treårsperiod med orkestern tre gånger tecknat kontrakt på ytterligare perioder, för närvarande fram till 2020. Han är en av grundarna och huvuddirigent vid Karlebyoperan, och även chefdirigent för Mellersta Österbottens Kammarorkester, där han efterträdde Juha Kangas 2013.

Efter att Sakari Oramo avslutat sin period som chefdirigent för Finska Radions Symfoniorkester utsågs han till  BBC Symphony Orchestras chefdirigent, och han har med denna orkester sedan 2013 bland annat gjort flera Proms-konserter, inklusive Last Night of the Proms 2014.

Den musikaliska nyfikenheten har ständigt avsatt sig i ett gediget arbete med ny musik. Sakari Oramo är dessutom en utmärkt violinist, och var tidigare konsertmästare i just Finska Radions Symfoniorkester. Den sidan av sitt musikkunnande visar han också upp varje säsong i Konserthuset, dels vid kammarmusikkonserter men han har även varit solist med orkestern.

Det var under tiden som konsertmästere i Finska Radions Symfoniorkester som han började studera dirigering för Jorma Panula vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. 2004 utsågs Oramo till Hedersdoktor vid University of Central England i Birmingham, som ett erkännande av hans ”outstandning contribution to the musical life of the city”, för de åren han var chefdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra. Han har även av H M Drottning Elizabeth II tilldelats en Honorary OBE (Officer of the British Empire) som ett erkännande för sina insatser i brittiskt musikliv. 2008 belönades Oramo med Elgar-medaljen som ett erkännande för sin hängivenhet för Edward Elgars musik och som en spegling av hans stora intresse för brittisk musik i allmänhet.

Oramo har dirigerat orkestrar som Berlinfilharmonikerna, San Francisco Symphony Orchestra, Bayerska radions orkester, Dresden Staatskapelle, Oslofilharmonikerna, New York Philharmonic, Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Boston Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Chicago Symphony Orchestra med flera. Han har även dirigerat opera, bland annat vid Finska nationaloperan.

I februari 2012 gjorde han ett uppmärksammat inhopp då han ersatte en insjuknad Lorin Maazel under Wienfilharmonikernas pågående Skandinavien-turné. Han gjorde därmed sin debut med den legendariska orkestern med ett Sibeliusprogram i Helsingfors. 

Oramo finns representerad på ett otal cd, som dirigent framför allt, men även som violinist och kammarmusiker (bland annat på Warner Classics, Ondine, Philips och Hyperion). Han har bland annat Schumanns samtliga symfonier med Kungliga Filharmonikerna (Sony Classical) och mötts av lovord i bland annat tysk press: ”Med den här inspelningen har Sakari Oramo placerat sig i täten av klungan med de största Schumann-tolkarna!” Inspelningarna av Carl Nielsens samtliga symfonier med Kungliga Filharmonikerna har också lovorats världen över, och även resulterat i ett BBC-pris för bästa klassiska orkesterproduktion. Utöver det kan även nämnas de båda cd med musik av Anders Hillborgs musik som givits ut, och som båda Grammis-belönades.

2012 invaldes Sakari Oramo som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.

Chefdirigent Sakari Oramo leder Kungliga Filharmonikerna

Foto: Jurek Holzer

Chefdirigent Sakari Oramo

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Chefdirigent Sakari Oramo

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Kommande konserter med Oramo

Kalendarium för kommande konserter med Sakari Oramo i Konserthuset.

Läs mer här

Hitta konsert

Klicka på ett datum för att öppna kalendern


Ti On To Fr
1
234 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 202122
23 24 25262728 29
30 31

Varukorg och mina sidor

Prenumerera på nyhetsbrev

Biljettkontoret

Ord. öppettider: Mån-ons 11-18.
Under Kristi himmelsfärds helgen 5-6 maj har vi stängt.
Lör 7 maj har vi öppet 9-18 mot Hötorget i samband med konsert.
Tel: 08-50 66 77 88