Kungliga Filharmonikerna

Det går inte att leva på gamla meriter. Om det gick skulle Kungliga Filharmonikerna med sin mer än sekellånga historia – fylld av legendariska konserter, dirigenter och solister – kunna ta det väldigt lugnt numera. Men det är tvärtom. Med över 100 konserter årligen och kreativ programsättning är det en orkester i ständig utveckling. Kungliga Filharmonikerna har förmodligen aldrig varit bättre än nu.

Lyssna på Kungliga Filharmonikerna på KonserthusetPlay.se

Kungliga Filharmonikerna spelar Tjajkovskij Symfoni nr 6 “Pathétique“ under ledning av Sakari Oramo.

105 av Sveriges skickligaste musiker

Sedan hösten 2008 är finländaren Sakari Oramo Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Ambitionsnivån är högsta möjliga. Kungliga Filharmonikerna har en lång och händelserik historia – grundad 1902 och med hemadress Stockholms Konserthus som byggdes 1926 – men det är naturligtvis framtiden som verkligen betyder något.

På agendan står det långsiktiga arbetet med en ännu starkare profilering av orkesterns sound samt både skivinspelningar och turnéer. Det är ambitiösa mål, men också en inställning som snabbt burit frukt. När den första volymen av inspelningarna av Schumanns symfonier gavs ut våren 2010 var den tyska pressen lyrisk. ”Deras liveinspelning förenar ungdomligt muskulös energi med spänstig lätthet”, skrev bland annat Stuttgarter Zeitung – och sammanfattade i en mening några av de kvaliteter som tillskrivs Kungliga Filharmonikerna av i dag.

Skivan med orkestermusik av Anders Hillborg tilldelades en svensk Grammis 2012 och den ledande tidskriften Gramophone skrev att ”The Royal Stockholm Philharmonic Orchestra is on splendid form”.

Med turnéer har orkestern befäst sin ställning på den internationella arenan. 2010 genomfördes en stor Japan-turné med Sakari Oramo: tio konserter på elva dagar. Det var den den fjärde turnén i Japan i orkesterns historia. Både 2011 och 2012 gjordes Europaturnéer och Kungliga Filharmonikerna gästade bland annat Musikverein i Wien tillsammans med Sakari Oramo och violinsolisten Lisa Batiashvili. I början av 2013 genomfördes gästspel i USA (New York och Washington) och Tyskland (Dresden), och under hösten Rumänien (George Enescu-festivalen).

När Kungliga Filharmonikerna är på resa, kort som lång, aktiveras turnébloggen, följ oss här

Den stora klassiska symfoniska repertoaren är den naturliga stommen i orkesterns verksamhet och många legendariska solister och dirigenter kantar orkesterns historia. Men Kungliga Filharmonikerna arbetar också aktivt med att förnya och bredda repertoaren. Det sker genom festivaler för nyskriven musik – årliga Tonsättarfestivalen och Tonsättarweekend – och det sker även med nydanande enskilda projekt, till exempel de mycket uppmärksammade spelmusikkonserterna. Stor uppmärksamhet väcker även enskilda satsningar i Konserthuset – som den gigantiska Mahlerfestivalen 2010 då alla symfonierna framfördes, en om dagen tillsammans med gästande orkestrar. Eller den stora Beehovenfestivalen 2012, då alla Beethovens nio symfonier framfördes.

Till Kungliga Filharmonikernas och Konserthusets förnyelsearbeten hör naturligtvis den omfattande barnverksamheten, som pågått sedan 1917 och som i dag samlar uppåt 40 000 barn i Stockholmsregionen en vanlig skolkonsertvecka.

Kungliga Filharmonikerna medverkar dessutom vid högtidligheterna i samband med Nobelprisutdelningen och vid utdelningen av Polar Music Prize. Sedan 2005 är orkestern en viktig del i den högprofilerade Nobel Prize Concert, ett samarbete mellan Stockholms Konserthus och Nobel Media där toppdirigenter och toppsolister framträder med Kungliga Filharmonikerna.

Kungliga Filharmonikerna består av 105 av Sveriges skickligaste musiker inom klassisk musik. Orkesterns samlade musikalitet flödar dessutom över till flera andra genrer – många av våra musiker ägnar sig även åt såväl pop, jazz och folkmusik.

Musiker skriver på notpapper under repetition

Foto: Jurek Holzer

Kungliga Filharmonikernas fagottister

Från vänster: Jens-Christoph Lemke, Carl Johan Nordin, Jan-Erik Skoglund. Foto: Jurek Holzer

Kungliga Filharmonikernas kontrabasar

Från vänster: Åsa Normell, Mats Ericson.
Foto: Jurek Holzer

Kungliga Filharmonikernas träblåsare

Närmast från vänster: Andreas Alin, Jesper Harryson, Erik Rodell, Andreas Lemke.
Foto: Jurek Holzer

Hitta konsert

Klicka på ett datum för att öppna kalendern


Ti On To Fr
1
234 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 202122
23 24 25262728 29
30 31

Varukorg och mina sidor

Prenumerera på nyhetsbrev

Biljettkontoret

Ord. öppettider: Mån-ons 11-18.
Under Kristi himmelsfärds helgen 5-6 maj har vi stängt.
Lör 7 maj har vi öppet 9-18 mot Hötorget i samband med konsert.
Tel: 08-50 66 77 88