Artister

Kronos Quartet

Kronos Quartet

Kommande konserter

Inga kommande konserter finns inplanerade

Biografi

I över 40 år har San Francisco-baserade Kronoskvartetten – David Harrington och John Sherba (violiner) Hank Dutt (viola) och Sunny Yang (nytillträdd cellist) – kombinerat en anda av orädd musikalisk utforskning med viljan att nå en bred publik.

Arbetet har gjort Grammy-vinnande Kronos till en hyllad och inflytelserik ensemble över hela världen, med en repertoar präglad av extraordinär bredd och kreativitet. Inte minst har man byggt upp denna i samarbete med många av världens mest uppfinningsrika tonsättare, artister och konstnärer. Ensemblen har genom åren tagit fram mer än 700 verk och arrangemang för stråkkvartett. 2011 mottog man såväl Polarpriset (vid en ceremoni i Konserthuset) som Avery Fisher Prize, två av världens mest prestigefyllda musikpriser.

Kronoskvartettens djärva grepp går tillbaka till tiden för ensemblens grundande. 1973 inspirerades David Harrington till att bilda kvartetten sedan han hört George Crumbs Black Angels, ett mycket oortodoxt verk påverkat av Vietnamkriget och med spoken word-passager och elektroniska effekter. Med detta började Kronos bygga upp en varitationsrik repertoar för stråkkvartett, som inkluderar verk från Béla Bartók till John Adams, från jazzlegender som Ornette Coleman, Charles Mingus och Thelonious Monk vidare till nummer av Jimi Hendrix och saxofonisten John Zorn. 

En integrerad del av Kronos arbete är en serie djupgående samarbeten med många av världens främsta tonsättare, bland dem minimalistikonerna Terry Riley, Steve Reich och Philip Glass. Vid sidan av tonsättarsamarbetena har man många gånger arbetat med konstnärer från hela världen: exempelvis virtuosen på kinesisk pipa, Wu Man, den legendariska Bollywood-playbacksångerskan Asha Bhosle, den inuitiska sångerskan Tanya Tagaq, mexikanska rockgruppen Café Tacuba, den genretrotsande ljudkonstnären och instrumentbyggaren Walter Kitundu, den rumänska gruppen Taraf de Haïdouks, den amerikanska sopranen Dawn Upshaw och den otyglade brittiska kabaret-trion Tiger Lillies. 

Kronos har uppträtt live med artister som Allen Ginsberg, Zakir Hussain, Modern Jazz Quartet, Tom Waits, David Barsamian, Howard Zinn, Betty Carter och David Bowie, och har förekommit på inspelningar med så skilda talanger som Nine Inch Nails, Amon Tobin, Dan Zanes, DJ Spooky, Dave Matthews, Nelly Furtado, Rokia Traoré, Joan Armatrading och Don Walser.

Kvartetten tillbringar runt fem månader varje år på turné och uppträder i konsertsalar, klubbar och på festivaler runt om i världen. Kvartetten har en expansiv diskografi på Nonesuch Records, men inspelningar och uppträdanden visar ändå bara en liten del av gruppens engagemang för ny musik. 

Man kan ur skivkatalogen nämna Pieces of Africa (1992) med afrikanska tonsättare, den stora samlingen med tio cd från 1998; Kronos Quartet: 25 Years, den mexikanskt orienterade Nuevo (2002), den Grammy-vinnande inspelningen av Alban Bergs Lyrisk svit (2003) samt Floodplain (2009) med musik från olika regioner i världen präglade av oro och konflikt.

Kronos Quartet/Kronos Performing Arts Association är en ideell, icke-vinstdrivande organisation baserad i San Francisco. Man har beställt hundratals nya verk och arrange-mang för stråkkvartett, och givit ut noter på Boosey & Hawkes i serien Kronos Collection. Kvartetten har även åtagit sig mentorskap för att främja återväxten av musiker samt stimulerat till beställningar av verk från yngre tonsättare.

Hitta konsert

Klicka på ett datum för att öppna kalendern


Ti On To Fr
1 234
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15161718
19 2021 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Varukorg och mina sidor

Prenumerera på nyhetsbrev

Biljettkontoret

Ord. öppettider: Mån-fre 11-18, lör 11-15, konsertdagen alltid öppet två timmar före konsert (dock tidigast kl 11).
Extra öppethållande i advent
söndagar 12-16 fram till 18 dec.
Tel: 08-50 66 77 88