Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Franz Welser-Möst


Den eftertraktade österrikiske dirigenten Franz Welser-Möst är tillbaka hos Kungliga Filharmonikerna – två gånger om denna säsong! Han talar också om sin kärlek till Sverige.

När Sveriges Radios Sofia Nyblom intervjuade Welser-Möst i samband med Nobelkonserten i Konserthuset 2015, berättade den österrikiske dirigenten Franz Welser-Möst att han ofta längtar tillbaka till Sverige.

”Jag känner ibland viss hemlängtan när det gäller Sverige. Jag hade en så fin tid här tidigt i min karriär i Norrköping. Och jag känner mig verkligen hemma. Så häromåret föreslog jag för min fru: låt oss åka till Stockholm i några dagar. Jag älskar människorna och mentaliteten här.”

Nobelkonserten innebar också en nytändning mellan Kungliga Filharmonikerna och Welser-Möst.

”Jag hade inte dirigerat Kungliga Filharmonikerna på runt 14 år. Det är verkligen en mycket, mycket bra orkester och den kan göra allt jag ber om. Jag har det underbart här!”

Franz Welser-Möst dirigerade i Konserthuset första gången i januari 1990, men inte med Kungliga Filharmonikerna. På den tiden var han chefdirigent för Norrköpings Symfoniorkester (1986–91), och ledde den orkestern i ett gästspel i Stockholm. Också 1991 och 1995 ledde han Norrköpingsorkestern i Konserhuset.

Det var inte förrän 2001 som Welser-Möst dirigerade Kungliga Filharmonikerna för första gången. Vid det laget var han knuten till operan i Zürich och hade året efter Norrköping varit chefdirigent för London Philharmonic Orchestra 1990–96.Det gav stora rubriker när han 2014 med omedelbar verkan lämnade sin post som Generalmusikdirektor vid Wiener Staatsoper efter fyra år på posten, med hänvisning till konstnärliga skiljaktigheter och en schism med operachefen Dominique Mayer.

Men kanske var det ändå inte så överraskande, kommenterade bland annat tidningen The Guardian, eftersom samma tvärnit uppstått för många före honom vid detta wienska operamaktcentrum: Mahler, Karajan, Böhm, Abbado, Maazel... ”Tro mig”, kommenterade Welser-Möst, ”det var ett smärtsamt beslut”.

Franz Welser-Möst är för närvarande chefdirigent för amerikanska Cleveland Orchestra, en mycket långvarig relation som inleddes 2002 med ett förordnande som förlängts flera gånger och just nu sträcker sig till 2022. Kontinuiteten har antagligen varit starkt bidragande till att Clevelandorkestern anses vara en av de allra bästa amerikanska orkestrerna idag – om inte den bästa. Welser-Möst har också en nära relation med Wienfilharmonikerna och har bland annat dirigerat Nyårskonserten vid flera tillfällen.

Franz Welser-Möst har nu, efter den framgångsrika Nobelkonserten 2015, inlett en tätare relation med Kungliga Filharmonikerna. I november leder han orkestern i Beethovens Symfoni nr 4 och Sjostakovitjs Symfoni nr 6. Han återkommer sedan ytterligare en gång under samma säsong, och dirigerar i februari Beethovens mäktiga Symfoni nr 9 tillsammans med Eric Ericsons Kammarkör och solister, och därutöver ett eget stråkorkesterarrangemang av Beethovens Grosse Fuge (ursprungligen för stråkkvartett) samt estnisk-svenska Mirjam Tallys orkesterverk Lament.

— Tony Lundman

Kommande konserter

  • Genre: Kungliga Filharmonikerna

    Under ledning av Franz Welser-Möst.

    Torsdag 22 februari 2018 kl 19.00
  • Genre: Kungliga Filharmonikerna

    Under ledning av Franz Welser-Möst.

    Lördag 24 februari 2018 kl 15.00