Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Måndag hela veckan


Tio spännande år med massor av kammarmusik och många svenska och internationella gästartister. Den omtyckta och publiktäta kammarmusikserien Äntligen måndag jubileumsfirar i april. Då blir det Måndag hela veckan!

Trion ZilliacusPerssonRaitinen – eller lite kort ZPR – är en av landets mest framstående kammarensembler. Den bildades 1999 och består av Cecilia Zilliacus violin, Johanna Persson viola och Kati Raitinen cello. I april 2018 firar de tio år med sin unika kammarmusikserie Äntligen måndag, som sedan 2011 huserar i Konserthuset Stockholms Grünewaldsal. Före det var scenen Musikaliska vid Nybrokajen.

Lyssna träffade Trio ZPR över en lunch på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för ett samtal om den kommande festivalen, hur det hela började och allt som hänt under åren.

– Det fanns bara några få serier och scener för kammarmusik i Stockholm, och de som existerade kretsade kring stråkkvartetter eller producerades av institutioner som presenterade de egna musikerna. Vi ville fylla både en lucka och ett behov, säger Cecilia Zilliacus.

Och det har trion sannerligen lyckats med, för Äntligen måndag är ett mycket uppskattat och välbesökt inslag på den stockholmska konsertscenen. Idén var att skapa en sorts minifestival på en vanlig måndag, mitt i storstan.
– Vi ville inte göra en traditionell kammarmusikserie, utan skapa just en aura av festival omkring konserterna, fortsätter Cecilia Zilliacus.

Den som besökt en kammarmusikfestival vet att i sådana sammanhang möts ofta musiker och publik även utanför scenen för avspända samtal om musiken som spelas. ZPR ville göra något i samma anda och började bjuda in publiken att komma med på eftersits och samtal när konserten är över.

– Ibland är det många, ibland något färre som kommer med. Lite upp och ner, beroende på publiken. Ofta blir det snack om musiken vi spelat. Ibland får vi också förslag på saker någon tycker vi borde spela. Och visst vill många prata med oss i trion, men inte så sällan är det sällskap som varit på konserten och sitter tillsammans och pratar med varandra. Men det är alltid en god stund och det viktiga för oss är att vara inkluderande, inte exkluderande, säger violasten Johanna Persson.

Äntligen måndag vilar på några viktiga principer som bestämdes redan från start. Nämligen att inga verk spelas mer än en gång, och att det alltid är en eller flera gästartister som medverkar.

– Våra gäster är naturligtvis ett oerhört viktigt inslag vid varje konsert. De har också ofta idéer om tänkbar repertoar, poängterar trions cellist Kati Raitinen.
– Violans repertoar är liten, därför har det alltid varit naturligt för mig att leta, något som har blivit avsevärt enklare när man kan söka runt på nätet, säger Johanna Persson, som älskar att söka efter ospelad musik.

Hittills har det blivit närmare fyrtio konserter och en bra bit över 200 framförda verk! Med så många konserter måste ju något särskilt ha inträffat vid något tillfälle, påstår jag.

– Varje konsert är ju så unik! Det händer egentligen alltid saker. När violinisten Dmitri Sitkovetsky var gäst berättade vi en historia kring honom som publiken tyckte var väldigt kul. En riktig skrattsalva brakade loss just innan han skulle in på scenen, det fick honom att tappa fattningen för ett ögonblick, och han tittade förbryllat på oss och undrande över vad vi egentligen hade sagt! minns Kati Raitinen med ett leende.

Att bredda repertoaren för stråktrio har varit en viktig ambition för dem, som under åren uruppfört inte mindre än sexton nya verk som komponerats för ensemblen. Det blir snart också ett sjuttonde. Bland tonsättarna finns namn som Mirjam Tally, Tebogo Monnakgotla, Sven-David Sandström, Per Mårtensson, Svante Henryson, Lotta Wennäkoski med flera. Särskilt minnesvärt är uruppförandet av Anders Eliassons Ahnungen (aningar) för stråktrio.

– Han hade hört oss vid en konsert på Musikaliska och ville gärna skriva något för oss. Det blev hans allra sista verk och han fick själv aldrig uppleva musiken. Naturligtvis var det ett emotionellt väldigt starkt framförande, säger Kati Raitinen.

Måndag hela veckan är en jubileumsfestival som är som det låter. En veckas Äntligen måndag-konserter med start tisdag 3 april och final måndag den 9 april – som samtidigt är en ordinarie Äntligen måndag-konsert. Precis som de ”vanliga” konserterna bjuder jubileumsveckan på allt från välkända kammarmusikverk – som Franz Schuberts Stråkkvartett ”Döden och flickan”, Bachs Goldbergvariationer i Dmitri Sitkovetskys fenomenala arrangemang och musik av Joseph Haydn – men vi kan också se fram emot att höra mindre kända men spännande tonsättare som Mélanie Bonis och Grazyna Bacewicz. Vi får också uppleva ett uruppförande av en nyskriven stråktrio av Jukka Tiensuu.  ZilliacusPerssonRaitinen har dessutom tagit sig friheten att under festivalen frångå regeln om att inga artister får gästa trion mer än en gång.

– Ja, det ska bli underbart roligt att återse flera av musikerna och ensemblerna som vi delat Grünewaldsalens scen med under åren. Under festivalen kommer vi ju också att kunna göra en del verk som är lite större än vi brukar, som Schönbergs Kammarsymfoni nr 1 och Max Bruchs Stråkoktett, säger Cecilia Zilliacus, innan trion lämnar lunchbordet och Kungliga Musikhögskolan. Repetitioner väntar. Det är ännu flera Äntligen måndag-konserter kvar innan det är dags för jubileumsfestival.

— Göran Persson

Kommande konserter

 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Tisdag 3 april 2018 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Onsdag 4 april 2018 kl 18.00
 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Torsdag 5 april 2018 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Fredag 6 april 2018 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Lördag 7 april 2018 kl 18.00
 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Söndag 8 april 2018 kl 11.00
 • Genre: Kammarmusik

  Konsertserien Äntligen måndag firar 10 år med fullspäckad kammarmusikfestival!

  Söndag 8 april 2018 kl 18.00
 • Genre: Kammarmusik

  Under hela den föregående veckan har konsertserien Äntligen måndag firat 10 år med festivalen Måndag hela veckan. Det här är finalen.

  Måndag 9 april 2018 kl 19.00