Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Nobel Prize Concert


Gustavo Dudamel är djupt hedrad över att få leda Kungliga Filharmonikerna i Nobelkonserten. ”Musiken gjorde mer än att förändra mitt liv – den gav mig mitt liv!” berättar denne venezolanske superstjärna, som inte minst brinner för utbildning och för att sprida musikens kraft bland unga.

Årets dirigent för Nobelpriskonserten är ingen mindre än Gustavo Dudamel – en musiker som inte bara utmärker sig genom att vara en förstklassig yrkesman, utan också genom sitt sociala engagemang. Sedan sitt internationella genombrott 2004, då han vann Gustav Mahler-tävlingen i dirigering, är Dudamel idag lika verksam i klassrummen och genom digitala plattformar som på de stora konsertscenerna världen över.

Åren 2007–12 var han chefdirigent för Göteborgs Symfoniker, men trots att han spenderat mycket tid i Sverige så var han inte bekant med Nobelpriskonserten innan han fick förfrågan om att dirigera den. Dudamel berättar för Lyssna att han är djupt hedrad över detta uppdrag, och att musik av Mozart och Richard Strauss kommer att stå på programmet.

– Vi har valt musik inspirerad av naturen som ska hylla de briljanta pristagarna och deras prestationer. Det blir som en symbol för föreningen mellan konst och vetenskap, uttryckt genom den mänskliga fantasin.

25 veckor om året ägnar Dudamel åt att leda Simón Bolívar Symfoniorkester i hemlandet Venezuela, en orkester som drivs inom El Sistema och som i år turnerar i både Europa och Asien. El Sistema ligger Dudamel varmt om hjärtat. Han berättar att miljoner unga människor i Venezuela, inklusive han själv, har fått möjligheten att genom detta utbildningssystem övervinna fattigdom och social utslagning, och hitta ett eget uttryck genom musiken.

– Man kan säga att musiken gjorde mer än att förändra mitt liv – den gav mig mitt liv, säger Dudamel. Det är därför som det är min högsta önskan att alla unga världen över ska få möjligheten att erfara musikens helande kraft och hur den kan sammanföra oss och inspirera oss.

Dudamel är sedan 2009 också musikalisk ledare för Los Angeles Philharmonic, och under hans tid med orkestern har man arbetat intensivt med att få ut den klassiska musiken till platser där den vanligtvis inte finns att tillgå. Man har bland annat startat en ungdomsorkester som gör konserter i socialt utsatta delar av staden. Dudamel talar engagerat om det tuffa och stressiga klimat som råder i samhället idag, och är kritisk mot dem som menar att det inte längre finns utrymme för de konstnärliga ämnena i skolan och att skolplanen måste koncentreras på hård kunskap så som matematik och naturvetenskap.

– Musik lär oss disciplin, precis som naturvetenskapen. Musik handlar om samverkan. Många av världens mest framstående forskare kommer fram till sina genombrott genom kreativitet och fantasi, inte bara genom förvärvad kunskap inom sina specialområden, säger han.

Dudamel menar att musiken uppmuntrar till kreativa risktaganden och utforskar vår förmåga att uttrycka oss – samma saker som behövs för att utvecklas inom både vetenskap och humaniora.

– Det är där vetenskapen och konsten möts och varför jag tror att Nobelpriset, som en global symbol för mänsklig uppfinningsrikedom och innovation, också visar på vinsterna av att investera i de konstnärliga ämnena.
Dudamels almanacka är minst sagt fullbokad. Vid sidan av sina två huvuduppdrag hinner Dudamel i år också med att dirigera bland andra Berlinfilharmonikerna och Wienfilharmonikerna, och en nyproduktion av Puccinis La bohème på Opéra National de Paris. På nyårsdagen 2017 var han dessutom den yngste dirigenten någonsin att dirigera Wienfilharmonikernas kända nyårskonsert i Wien. Det råder dock inget tvivel om att det är hans strävan mot att göra den klassiska musiken tillgänglig för alla som driver honom vidare i alla hans uppdrag.

— Anna Nyhlin

Kommande konsert

Det finns inga träffar för detta val