Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Trettonhelgskonsert


Sopranen Christina Nilsson var tolv år när hon blev introducerad för opera – och insåg genast vad hon ville göra i framtiden. Nu är framtiden här – möt en nytänd stjärna.

Det går undan för stjärnskottet Christina Nilsson! Denna unga sopran utexaminerades från Operahögskolan för bara några månader sedan, och hennes karriär är redan i full gång. Tidigare i år har hon bland annat sjungit på operan i Lyon och framträtt i Romansserien och med Kungliga Filharmonikerna. Under hösten ska hon tillbaka till Frankrike för att sjunga musik av Strauss, och i vinter gör hon rolldebut som Aida på Kungliga Operan i Stockholm. Hur känns det att ha en sådan framgångsvind i ryggen?
-– Det är bara roligt, och jag känner en stor tacksamhet! Jag vill ju ut och jobba, så det är underbart att det händer så mycket spännande nu, säger Christina till Lyssna.

Upptäckten av opera

Att det var operasångerska hon skulle bli stod klart redan tidigt. Hon började ta sånglektioner när hon var tio, och två år senare introducerade Christinas sångpedagog henne för opera.
– Då visste jag direkt att jag ville bli operasångerska! Jag hade inte med mig den klassiska musiken hemifrån, men min familj har engagerat sig mycket och nu lyssnar de gärna på den musik som jag valt att ägna mig åt.
När Christina var 17 år flyttade hon till Stockholm och började på Lilla akademin. Det var svårt att lämna familjen i Ystad, men skolan tog väl hand om henne och hon kände att hon hamnat rätt.
– Jag fick göra många konserter och skaffade mig en gedigen scenvana som jag har nytta av nu. Att vara sångerska handlar ju inte bara om att lära sig sjunga, man måste känna sig trygg på scenen också, säger Christina.

Prisbelönad

2014 blev hon utsedd till årets Jenny Lind-stipendiat och 2015 till Birgit
Nilsson-stipendiat. Förra året tilldelades hon flera priser i Wilhelm Stenhammars musiktävling, och i september i år vann hon den prestigefulla Renata Tebaldi-tävlingen i Italien.
– Det var en otroligt rolig upplevelse! När jag åkte dit så tänkte jag att bara att bli utvald till semifinalen var en stor ära, men jag tycker ju att det är kul att tävla så jag var jättetaggad. När jag sedan vann blev jag både chockad och överlycklig! 

”Det är bara att köra på”

I finalen sjöng Christina Nilsson musik av Wagner och Verdi, kompositörer som jämte Strauss tillhör hennes absoluta favoriter.  I framtiden drömmer hon om att få sjunga de riktigt dramatiska rollerna på de stora scenerna hemma i Sverige och utomlands, men det är ingen brådska.
– Jag är envis! Det har aldrig funnits någon tvekan eller känsla av att ge upp hos mig, säger Christina. Vägen är inte rak men den leder framåt, så det är bara att köra på!

Italiensk opera i Konserthuset

För den som vill njuta av Christinas sång på Konserthuset så kommer nästa tillfälle i januari 2018, då hon – tillsammans med norske tenoren Bror Magnus Tødenes sjunger italienska operaarior på Trettonhelgskonserten tillsammans med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Tobias Ringborg.

— Anna Nyhlin

Kommande konsert

Det finns inga träffar för detta val