Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Ingvar Lidholm 1921–2017


Vi minns en kär vän av Konserthuset och den filharmoniska familjen.

Tonsättaren Ingvar Lidholm är död. Han gick bort under tisdagskvällen, vid 96 års ålder. Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset sörjer och minns en av våra största musikpersonligheter.

Redan 1945 började Lidholms musik ljuda i Konserthuset. Den unge Hilding Rosenberg-eleven var då 24 år. Lidholm började som romantiker, men fångade under 1950-talet upp de nya internationella strömningarna. Samtidigt var han, tillsammans med dirigenten Eric Ericson, det direkta avstampet för ”det svenska körundret”: med sin starkt expressiva vokalmusik och långt drivna virtuositet utmanade Lidholm vad man dittills trott var möjligt att utföra, med enastående resultat.

Kungliga Filharmonikerna har genom åren framfört praktiskt taget all hans orkestermusik – och uruppfört moderna klassiker som Ritornell (1956), Riter (1961), Poesis (1964), Kontakion (1979) och Stund när ditt inre... (1998). Verk som Poesis, Ritornell och Kontakion har Kungliga Filharmonikerna även turnerat med internationellt – i synnerhet Kontakion blev något av ett paradnummer på flera stora turnéer.

Konserthuschef Stefan Forsberg: 

– Det är inte bara en stor konstnär som lämnat oss, utan också en av våra käraste vänner. Ingvar har alltid varit och kommer för evigt att förbli en älskad medlem av vår filharmoniska familj. Konserthuset var Ingvars musikaliska hem – det var här han hörde hemma. I det här huset klingar varje vecka musik av de allra främsta mästarna. Vi känner tacksamhet över att Ingvar lät så många av sina verk föras till dopet just här. Han var också den första tonsättaren någonsin att tillägnas vår Tonsättarfestival. Alla vännerna i Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset minns med värme en sann och stor mästare.