Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Igor StravinskyStravinskyfestival

1900-talsmusikens stora ikon i en egen festival 12–21 oktober

Stravinsky är 1900-talsmusikens stora ikon! Ingen har gjort samma avtryck i den moderna musikhistorien som han. Mest kända och omtyckta är de stora baletterna Våroffer, Eldfågeln och Petrusjka som kom till på uppdrag av balettchefen och impressarion Sergej Djagilev, chef för den ryska balettruppen Ballets Russes i Paris.

Fadern (operasångaren Fjodor Stravinsky) ville att Igor skulle studera juridik, vilket han också gjorde till en början. Det stora intresset för musik tog ändå över och efter faderns bortgång 1903 studerade han komposition för Rimskij-Korsakov. Vid en konsert i Sankt Petersburg 1909 imponerades Djagilev av Stravinskys musik, de inledde sitt samarbete och resten är musikhistoria.

Den flerspråkige världsresenären Stravinsky blev amerikansk medborgare 1945, efter att ha flyttat till Hollywood 1940. Bland gästerna i hemmet i West Hollywood fanns många musiker, dirigenter, författare och andra kulturpersonligheter. 

Ett par år före sin död flyttade Stravinsky till Essex House intill Central Park i New York, där han dog 88 år gammal. I samma hus bodde för övrigt även David Bowie när han dog 2016. 

Festivalkonserter

Det finns inga träffar för detta val