Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Nobelkonserten 2017


Gustavo Dudamel dirigerade Kungliga Filharmonikerna i 2017 års Nobelkonsert.

Varje år den 8 december arrangeras Nobelkonserten till pristagarnas ära, i närvaro av kungafamiljen, pristagarna och deras gäster, internationellt inbjudna gäster samt gäster från Nobelstiftelsen.

Den briljante venezolanske dirigenten Gustavo Dudamel är Music Director för Los Angeles Philharmonic och Simón Bolívar Symphony Orchestra, och en artist vars kamp för musikens möjligheter att förena speglar Alfred Nobels humanistiska ideal.

I samband med Nobelkonserten, och i samarbete med Nobelstiftelsen och El Sistema Sverige, skapade Dudamel även en “Nobel Day of Music”. Vid detta tillfälle debuterade den nybildade orkestern “Orchestra of the Future” – bestående av medlemmar från El Sistema Södertälje och El Sistema Göteborg, liksom en grupp El Sistema-barn från andra delar av världen.

Dudamel ledde Orchestra of the Future före Nobelkonserten, vid en VIP-konsert i närvaro av HM Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Den berömde amerikanske kompositören John Williams hade för detta tillfälle skrivit ett nytt verk som uruppfördes av Dudamel och Orchestra of the Future.

“Musik öppnar fantasin, uppmuntrar till kreativitet och mod att uttrycka sig – samma kvaliteter som behövs för utvecklingen inom vetenskap och humaniora”, kommenterade Gustavo Dudamel. “På så sätt möts de två världarna konst och vetenskap, och därför anser jag att Nobelpriset kan symbolisera vikten av att investera i konsten.”

För Nobelkonsertens program den 8 december hade Gustavo Dudamel valt musik som pekar på beröringspunkterna mellan musik, vetenskap och humaniora: Mozarts Jupitersymfoni och Richard Strauss Also Sprach Zarathustra.

Nobelkonserten sändes live världen över av medici.tv och för svenska tittare på SVT. Den internationella sändningen är tillgänglig till den 8 februari 2018. För svensk publik är den tillgänglig på SVT Play till den 6 juni 2018.

Nobelkonserten på SVT

Nobelkonserten på Medici