Sök på konserthuset.se

Orkesterakademin

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en specialutbildning för unga, mycket begåvade musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm och i samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Sedan januari 2016 finns en orkesterakademi knuten till Kungliga Filharmonikerna. Det är en högre akademisk specialutbildning för unga mycket begåvade musiker. Eftersom utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp är det formella namnet RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för orkesterns engelska benämning Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. Men dagligdags i Konserthuset lyder verksamheten under namnet Orkesterakademin. 

Stämledare ur Kungliga Filharmonikerna är lärare och handledare under det ettåriga programmet. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs seminarier och även särskilda "mock-auditions", dvs låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester. Men viktigast av allt är helheten: att ge studenterna möjlighet att vara en del av verksamheten och livet i en professionell symfoniorkester.

Läs om ansökningsförfarandet på Luleå tekniska universitets hemsida, öppnas i nytt fönster

Kommande konserter:

 • Genre: Kammarmusik

  Musik av Wolfgang Amadeus Mozart och Svante Henryson i Konserthusets Stora sal.

  Lördag 27 april 2019 kl 20.00
  Fri entré
 • Genre: Kammarmusik

  Musik av Francis Poulenc och Johann Christian Bach i Konserthusets Stora sal.

  Lördag 27 april 2019 kl 21.00
  Fri entré
 • Genre: Kammarmusik

  Musik av Francis Poulenc, Astor Piazolla och Svante Henrysson i Konserthusets huvudentré.

  Lördag 27 april 2019 kl 22.00
  Fri entré
 • Genre: Kammarmusik

  Sista konserten med årets studenter i orkesterakademin.

  Onsdag 15 maj 2019 kl 19.00
  Fri entré