Sök på konserthuset.se

Sakari Oramo – hedersdirigent

I samband med sin sista konsert som chefdirigent utnämndes Sakari Oramo av orkestermedlemmarna till Kungliga Filharmonikernas hedersdirigent.

Sakari Oramo tackade för sig den 29 maj. Det var den sista av fyra Grande Finale-konserter med musik av Sibelius, och därmed var en mycket framgångsrik period som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna avslutad. Det blev 13 år tillsammans, och nära 300 konserter. 

I samband med konserten utnämndes Sakari Oramo av orkestermedlemmarna till Kungliga Filharmonikernas hedersdirigent. Oramo blir därmed innehavare av titeln hedersdirigent vid sidan av Alan Gilbert (chefdirigent 2000–08).

Han mottog också Stockholms Konserthusstiftelses hedersmedalj i guld. Utmärkelsen delades ut av stiftelsens ordförande Anita Lidberg. 

En tidig mottagare av hedersmedaljen i guld var Prins Eugen, det skedde 1926 då Konserthuset stod klart och utmärkelsen instiftades. Bland andra mottagare genom åren kan nämnas dirigenter som Herbert Blomstedt och Eric Ericson samt tonsättare som Hilding Rosenberg, Sofia Gudajdulina och Ingvar Lidholm. 

De fyra finalkonserterna med Sakari Oramo, Kungliga Filharmonikerna och solister finns tillgängliga på Konserthuset Play. Oramo ledde vid dessa konserter Kungliga Filharmonikerna i Sibelius symfonier 1–7, violinkonserten, Luonnotar och Två stycken för cello och orkester.