Sök på konserthuset.se

Merregnon — Tystnadens land

Äntligen är det dags! Två år efter det planerade uruppförandet får Merregnon klinga inför publik i Konserthuset. Under tiden som gått har föreställningen väckt uppmärksamhet världen över via Konserthuset Play.

Merregnon – Tystnadens land är en ”Peter och vargen” för Playstation-generationen. Föreställningen är skapad som en introduktion till den symfoniska musiken. En fantasifull värld målas upp med animeinspirerade bilder, symfoniska klanger och fängslande melodier. Precis som i Sergej Prokofjevs klassiska musiksaga har varje karaktär ett eget tema som är lätt att känna igen.

Idén kom från den tyske producenten Thomas Böcker, som tidigare skapat en rad succéer inom spelmusik och som varit en samarbetspartner till Konserthuset i mer än 15 år. Hans ambition med Merregnon har varit att skapa en brygga in till en musikvärld som är ny för många unga.

Musiken är komponerad av japanska Yoko Shimomura, en av vår tids främsta spelmusiktonsättare. Jonne Valtonen från Finland har skapat orkesterarrangemangen utifrån hennes idéer och melodier. Den symfoniska sagan utgår från en berättelse som har utformats av den uppmärksammade tyska barnboksförfattaren Frauke Angel. De ursprungliga bilderna skapades av en malaysisk konstnär; dessa bearbetades sedan av både en dansk och en sydkoreansk animationsstudio. Det ingick i Thomas Böckers idé att konstnärerna skulle komma från olika delar världen.

Projektet tog många år att realisera, men när det var dags för uruppförandet våren 2021 kunde konserterna inte genomföras inför publik på grund av pandemin. I stället fick Merregnon premiär som en specialproducerad konsertfilm.

Filmen fick stor uppmärksamhet i internationell media som Gramophone, Wired, International Arts Manager, Frankfurter Allgemeine och BBC Radio 3. Den finns fortfarande att se på Konserthuset Play och är textad på svenska, engelska, tyska, franska och japanska. Där finns också sex korta introduktionsfilmer där man kan lyssna till varje tema och höra tonsättaren berätta om karaktärerna och sina tankar kring musiken i Merregnon.

Under hösten har Merregnon spelats som familje- och skolkonsert i Tyskland och Schweiz. I juni väntar föreställningar i Shanghai.

— Lotta Bjelkeborn

Lördag 11 mars 2023 kl 14.00
Lördag 11 mars 2023 kl 16.00

En symfonisk saga av Yoko Shimomura.

För lågstadiet och uppåt. Mars 2023. Upplev berättelsen om föräldralösa Miru, som ger sig ut på ett oförglömligt äventyr tillsammans med vännen Hikito och trogna hunden Mako. Vad plågar det tysta landet Merregnon?

Ett oförglömligt äventyr i en egen fantasivärld, som målas upp med vackra bilder, fängslande melodier och symfoniska klanger. Musiksagan om Merregnon är en sorts "Peter och vargen” för Playstation-generationen.