Sök på konserthuset.se

Ethel Smyths Mässa

Torsdag 9 & fredag 10 maj 2019

Det är första gången i Konserthusets historia som den här musiken framförs. Ethel Smyth (1858–1944) var exceptionellt talangfull och sökte sig till Leipzig som var en av de allra viktigaste musikstäderna under 1800-talet. Där mötte hon Dvorák, Tjajkovskij och Grieg, däremot tyckte hon att undervisningen på konservatoriet, som grundats av Mendelssohn-Bartholdy, var helt undermålig. I stället började hon studera privat för Heinrich von Herzogenberg och genom honom kom hon i kontakt med Clara Schumann och Johannes Brahms, som hon fick starkt stöd av.
Smyth kom att bli en mycket uppmärksammad personlighet, både som tonsättare och som en av de ledande personerna kring suffragetrörelsen, som kämpade för kvinnlig rösträtt i England. På senare år har en del av hennes musik framförts i Konserthuset, men det är första gången någonsin som Mässa i D står på programmet. Den magnifika mässan är formad nästan som en opera och är melodiskt både smakfull och intrikat, dramatisk och uttrycksfullt målande. För sina insatser i England utnämndes Ethel Smyth till Dame of the British Empire.

Vi får vid samma konsert också höra Bohuslav Martinus andra violinkonsert som på ett fenomenalt vis förenar romantik och impressionism där de utsökta melodierna kryddas med äventyrliga och virtuosa violinpassager. Solist är den tyske stjärnviolinisten Frank Peter Zimmermann.

 

Kommande konserter

Det finns inga träffar för detta val