Sök på konserthuset.se

Thad 100!

Vanguard Jazz Orchestra (VJO) från New York är ett storband som ursprungligen grundades och leddes av trumpetaren, arrangören, kompositören Thad Jones (1923–86) och trumslagaren Mel Lewis (1929–90).

Samarbetet avslutades 1978 när Jones valde att lämna bandet för att skriva egen musik och flyttade till Köpenhamn, varefter bandet skiftade namn till Mel Lewis Jazz Orchestra. Sedan Lewis död 1990 har storbandet åter varit känt som Vanguard Jazz Orchestra.

Bandet har haft ett residens varje måndagskväll på en av New Yorks kändaste jazzklubbar Village Vanguard i över ett halvt sekel med till dags dato 2 700 spelningar. Engagemanget räknas till det längsta pågående i jazzens historia.

Nu gästar Vanguard Jazz Orchestra Konserthuset Stockholm i en unik konsert döpt till Thad 100! för att uppmärksamma att Thad Jones skulle fyllt 100 år 2023.

Thad var bror till jazztrumslagaren Elvin Jones och jazzpianisten Hank Jones. Bland trumpetarens kompositioner kan nämnas Consummation, Central Park North, allra mest känd är dock A Child Is Born. Thad Jones var självlärd trumpetare, favoritinstrumentet var under en period flygelhornet. Första stora professionella engagemanget var med Count Basie 1954, där han stannade till 1963.

Ursprungliga Vanguard Jazz Orchestra, som från början var ett hopkok av toppskiktet bland studiomusikerna i New York City, var ett storband i världsklass. Bandet turnerade flitigt runt om i hela världen, särskilt under 1970-talet. Trombonisten Nils Landgren var under en period medlem i bandet, liksom meriterade namn som Lew Soloff, Jon Faddis, Pepper Adams samt brodern Hank.

Thad Jones hade en stor förkärlek för Skandinavien vilket resulterade i
veckolånga turnéer i Sverige. Bandet spelade 1977 (både i Sverige och Finland) in hyllade skivan It Only Happens Every Time (EMI), tillsammans med Monica Zetterlund. Materialet var komponerat av Jones själv och Lars Gullin. Ett par år tidigare spelades albumet Thad Jones, Swedish Radio Jazz Group featuring Mel Lewis and Jon Faddis – Greeting And Salutions in på Radiohuset i Stockholm och gavs ut på etiketten Four Leaf Clover.

Som Mel Lewis Jazz Orchestra fortsatte bandet att framföra Thad Jones musik, men den legendariske trombonisten Bob Brookmeyer rekryterades som musikalisk ledare och hans banbrytande kompositioner gav en helt ny musikalisk inriktning för bandet. Flera andra kompositörer bidrog med ny musik till bandets repertoar som saxofonisterna Bob Mintzer och Jim McNeely. Sedan 1995 har McNeely agerat huvudkompositör. VJO har fortsatt att hedra arvet som skapats av Thad Jones och Mel Lewis, men också ständigt tänjt på gränserna för storbandsspråket.

Över hälften av de 32 albumen i bandets digra diskografi har nominerats till Grammys. Live in Munich (Horizon, 1979) och Monday Night Live at the Village Vanguard (Planets Arts, 2009) blev utsedda till bästa album storbandskategorin.

Medlem i bandet sedan 1977 är bastrombonisten, producenten och orkestermanagern Douglas Purviance. Förutom Purviance är Dick Oatts (altsax) och Rich Perry (tenorsax) de mest långlivade medlemmarna.
– Thad älskade verkligen Skandinavien, jag minns särskilt inspelningssessionerna med Monica Zetterlund. En fin historia. Han hade ju en stark koppling hit eftersom han flyttade till Köpenhamn, berättar Purviance.

Vilka var Thads främsta egenskaper?
– Han tillhörde definitivt en av de främsta musikerna och arrangörerna i jazzhistorien. Thads känsla för komplexa harmonier var tidlös och hans starkaste vapen. Även hans spel var unikt i sitt slag och väldigt olikt många andra trumpetares.

Vad kommer vi få höra för material på Konserthuset?
– Vi kommer bestämma vilka låtar vi spelar först när konsertdatumet närmar sig. Vi kommer garanterat spela flera av de kompositioner Thad ofta spelade med den allra första upplagan av orkestern. Till skillnad från musiker som jobbar i notbundna klassiska symfoniorkestrar har vi möjligheten att spela vad vi vill. Vi har en låtkatalog på över 300 låtar så det finns en enorm repertoar att plocka ur.

— Patrik Sandberg

 

Fredag 24 mars 2023 kl 19.30

Det berömda storbandet från New York firar sin grundare.