Sök på konserthuset.se

Tonsättarfestival – George Benjamin

21–24 november. Ett av de främsta exemplen på den engelska musikens renässans i vår tid, uppmärksammad bland annat för sina fantastiska operor.

George Benjamin blir den fjärde brittiska tonsättaren som inom ett årtionde står i centrum för den årliga internationella tonsättarfestivalen. Inte så konstigt dock, för statistiken talar för en renässans för den brittiska konstmusiken, både på den nationella och internationella scenen. Ändå är det svårt att peka ut någon stilistisk eller estetisk egenskap som uttrycker den nya musikens ”brittiskhet”, på samma sätt som man skulle kunna ha gjort – till exempel – under Brittens och Tippetts tid.

Givetvis är han berömd på hemmaplan där han för två år sedan blev adlad till ”Sir George”, men hans musik är ständigt på vift. Operan Written on Skin delar plats med John Adams Nixon in China som den mest iscensatta operan komponerad efter andra världskriget och sätts nu upp i Tyskland och Kanada. Hans opera Lessons in Love and Violence hade urpremiär på Royal Opera House London 2017 och sätts nu upp i både Hamburg och Lyon.

Under hösten blir Benjamin den första brittiska tonsättaren som får ta emot Venedigbiennalens Guldlejonet, bland föregångarna finns Berio, Kurtág och Boulez. Han övertar i år också den sistnämndes roll som konstnärlig ledare för Luzern­-festivalens Academy.

Till de främsta egenskaperna som man associerar med Benjamins musik finns en slags gränslöshet. Redan med sitt första stora orkesterverk, Ringed by the Flat Horizon, som blev storsuccé vid Promsfestivalen 1980, upptäckte många kritiker att Benjamins talang var av ett helt annat slag än det vanliga.

– Mitt enda mål som tonsättare är att min musik ska vara vacker, säger Benjamin som om det vore det enklaste av saker. Hur han lyckats kan vi höra vid Konserthusets Tonsättarfestival i november.

Specialerbjudande till dig som är konsertseriekund

Boka valfri konsert under Tonsättarfestivalen med 30 procent rabatt på biljettpriset. Rabatten aktiveras när du loggar in på ditt konto.

 

 

Tonsättarfestivalen föddes som en annorlunda och kontroversiell idé vid mitten av 1980-talet, men lever kvar än i dag.

Festivalkalender

 • Genre: Orkestergästspel, Vokalt

  Susanna Andersson är sopransolist.

  Fredag 22 november 2019 kl 18.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Vokalt

  Rösternas musik med årets tonsättare George Benjamin.

  Lördag 23 november 2019 kl 15.00
 • Genre: Kammarmusik, Vokalt

  Ensemble ur Kungliga Hovkapellet och solister.

  Söndag 24 november 2019 kl 15.00