El Sistema

Den globala rörelsen med musik som verktyg.

El Sistema är en global musikrörelse som ger barn och unga möjlighet till en positiv utveckling genom att spela och sjunga tillsammans. I Sverige drivs verksamheten i huvudsak via lokala musik- och kulturskolor. 

El Sistema Södertälje är sedan länge Konserthusets och Kungliga Filharmonikernas samarbetspartner. Det sker regelbundna träffar mellan musiker i orkestern och barnen och ungdomarna inom El Sistema Södertälje. Kungliga Filharmonikerna har också givit konserter tillsammans med El Sistema Södertälje. Det är lärorika möten som betyder mycket för ungdomarnas inspiration och utveckling. 

Genom ett samarbete mellan Stiftelsen El Sistema Sverige och Stim skapades hösten 2019 El Sistema Nationalorkester. Debutkonserten med 45 unga musiker ägde rum i Stora salen på Konserthuset Stockholm hösten 2019. Nu är El Sistema Nationalorkester ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm, El Sistema Södertälje och Nationellt nätverk för El Sistema i Sverige.

Detta har sedan dess blivit ett årligt orkesterläger på höstlovet, vilket avslutas med en konsert med ungdomarna. Orkestern har numera vuxit till dryga 60-talet ungdomar från hela Sverige. Professionella musiker från bland annat Kungliga Filharmonikerna och Kungliga Filharmonikernas orkesterakademi stöttar ungdomarnas lärande.

Konserter

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Skola

  Musik och poesi. Ett samarbete mellan Kungliga Filharmonikerna, El Sistema Södertälje och Livet Bitch! Scenkonst.

  Tisdag 3 september 2024 kl 13.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Barn & familj

  Musik och poesi. Ett samarbete mellan Kungliga Filharmonikerna, El Sistema Södertälje och Livet Bitch! Scenkonst.

  Tisdag 3 september 2024 kl 18.00
 • Genre: Orkestergästspel

  En unik ungdomsorkester under ledning av Ron Davis Alvarez.

  Torsdag 31 oktober 2024 kl 19.00