Orkesterakademin

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en specialutbildning för unga musiker.

Sedan 2016 finns en orkesterakademi knuten till Kungliga Filharmonikerna. Det är en högre akademisk specialutbildning för unga musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm och i samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp och det formella namnet är RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för orkesterns engelska benämning: the Royal Stockholm Philharmonic Orchestra.

Handledare och lärare utgörs huvudsakligen av stämledare ur Kungliga Filharmonikerna. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel.

Till detta läggs även särskilda ”mock-auditions”, det vill säga låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester samt seminarier med erfarna lärare från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Examinator för utbildningen är dirigenten Petter Sundkvist, prof. Luleå tekniska universitet.

Viktigast av allt är helheten: att ge studenterna möjlighet att vara en del av verksamheten och livet i en professionell symfoniorkester. Orkesterakademin ger också ett flertal egna kammarmusikkonserter i Grünewaldsalen, alltid med fri entré. Inom ramen för sin konsertverksamhet har Orkesterakademin även uruppfört nyskrivna verk.

Till helheten hör dessutom förfinandet av flera kompetenser utöver själva spelet, till exempel den sceniska närvaron samt förmågan att presentera musiken på ett inbjudande och intressant sätt.

Orkesterakademin genomför även samarbeten med andra aktörer – läs mer om det under Samarbeten och partnerskap

Konserter

 • Genre: Kammarmusik

  Blåskonsert med årets akademister.

  Lördag 20 april 2024 kl 20.00
 • Genre: Kammarmusik

  Stråkkonsert med årets akademister.

  Lördag 20 april 2024 kl 21.00
 • Genre: Orkestergästspel

  Chefdirigent Ryan Bancroft leder den sista konserten med årets akademister.

  Onsdag 29 maj 2024 kl 19.00