Sök på konserthuset.se

Projekt med orkesterakademin

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en internationell spetsutbildning inom musik. Classical Futures Europe har möjliggjort ett flertal specialprojekt inom ramen för verksamheten.

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en högre akademisk specialutbildning för unga musiker knuten till Kungliga Filharmonikerna. Utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp och det formella namnet är RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för orkesterns engelska benämning Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. 

Handledare och lärare utgörs huvudsakligen av stämledare ur Kungliga Filharmonikerna. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs även särskilda ”mock-auditions”, dvs test-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man söker tjänst i en orkester, samt seminarier med erfarna lärare från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. 

Mer information om Orkesterakademin

Ny musik

Den unga finska tonsättaren Aino Tenkanen har specialkomponerat ett stycke för Orkesterakademin. Tenkanen är utbildad vid Sibeliusakademin och lägger stor vikt vid konstnärliga samarbeten. Hennes musik har framförts av bland andra Finska Radions Orkester, Avanti! Ensemble och TEMA-quartet.

I det nya verket Inner circle, skrivet särskilt för Orkesterakademins unika besättning, har hon använt sig av koreografi. Centralt för projektet har varit processen mellan kompositör och ensemble där delar verket har testats under arbetets gång. Uruppförandet sker vid en livesändning från Konserthuset Stockholm under Digital Kulturnatt Stockholm i april 2021.

Scenisk närvaro

En framgångsrik musikerkarriär byggs genom utveckling av flera kompetenser. Spelet, musikaliteten är en självklarhet, men också förmågan att presentera musiken på ett inbjudande och intressant sätt. Helt central är också den sceniska närvaron, hur man som musiker beter sig på scenen. I det här projektet har studenterna i Orkesterakademin haft ett första digitalt möte med den välrenommerade coachen Kjell-Peder Johansson vid Luleå tekniska universitet. Det kommer så snart det är möjligt att följas upp av ett fysiskt möte. 

Syftet är att kunna styra den känsla och publikupplevelse som eftersträvas. Inspiration hämtas från olika genrer och musikerna får utforska sceniska uttryck på sätt de inte gjort tidigare. Projektet berör också hur musikerna kan agera empatiskt och fungera bättre som grupp och fånga och behålla publikens intresse.

Logotyp Classical Futures

Orkesterakademin uruppför ett nykomponerat verk av den finska tonsättaren Aino Tenkanen. Musiken har specialskrivits för och arbetats fram tillsammans med ensemblen.

Konserter med Orkesterakademin

Det finns inga träffar för detta val