Sök på konserthuset.se

El Sistema Nationalorkester

En unik ungdomsorkester med ungdomar från kulturskolor och El Sistema-program över hela Sverige.

Samarbetet med El Sistema är en angelägen och viktig del av Konserthusets och Kungliga Filharmonikernas engagemang för unga musiker. El Sistema är en orkesterskola men också ett sätt att engagera barn, särskilt i områden med få andra möjligheter till kulturverksamhet, i orkesterverksamhet för att skapa musik, men även för gemenskap och framtidstro. Konserthusets chef Stefan Forsberg sitter i styrelsen för Stiftelsen El Sistema Sverige.

Genom ett samarbete mellan Stiftelsen El Sistema Sverige och Stim skapades hösten 2019 El Sistema Nationalorkester. Den bejublade debutkonserten med 45 unga orkestermusiker ägde rum i Stora salen på Konserthuset Stockholm i november 2019. Detta har sedan dess blivit en årlig konsert som avslutar ett musikläger i Södertälje och Stockholm, så konserter följde även 2020 och 2021. Orkestern hade 2021 växt till 63 medlemmar, som stöddes av professionella musiker från bland annat Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Tack vare Classical Futures Europe kunde den venezolanska violinisten Fraynni Rui knytas till projektet 2021, som mentor och förebild för de unga orkestermusikerna. Lärare under konsertförberedelserna är musiker från Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester.

Logotyp Classical Futures