Sök på konserthuset.se
Genre: Kammarmusik

Livesändning: Soppkonsert med stråkkvartett

Filharmoniker spelar Haydn – och Haydn-inspirerad musik av Caroline Shaw. Livesändningen upplever du här på webben.

Ingen soppkonsert utan soppa – laga med oss

Carottes kökschef, Jonas Berg och Konserthusets alldeles egna matlagningsguru, tillika programchef Fredrik Andersson bjuder på goda och lättlagade soppor samtidigt som de diskuterar kommande konsertprogram. I dag blir det blomkålssoppa!

Recept hittar du längre ner.

***

Joseph Haydn kallas ofta för stråkkvartettens fader. Med all rätt, för i sitt ständiga utforskande av musiken skapade han stråkkvartetten som form. Han komponerade själv också sextiotre stråkkvartetter och den allra sista är opus 77 nr 2 som vi här får höra med en kvartett ur Kungliga Filharmonikerna. Det är ”min allra vackraste kvartett”, sa Haydn själv, samtidigt är det musik som brinner av melodisk kraft och rytmisk energi.

Caroline Shaw (född 1982) är en amerikansk violinist, sångare och tonsättare. Hon tilldelades Pulitzerpriset i musik för sin Partita för åtta röster som användes i Netflix-serien Dark. Hennes Entr’acte är direkt inspirerad av Haydn kvartett opus 77 nr 2.  ”Jag älskar när musik, som menuetten i Haydns stråkkvartett, i en nästan filmisk övergång tar dig till Alices Spegelland”, säger Caroline Shaw om den här musiken.

***

Blomkålssoppa, 4 portioner

Följande behövs:
1 gul lök
1 st blomkålshuvud
3-4 dl vispgrädde
1 tsk champagnevinäger
1,5 tsk grönsaksbuljong
3 msk panko
3 msk solroskärnor
3 msk pumpafrön
1/2 kruka persilja

Gör så här:
Skala och dela löken i mindre bitar. Hetta upp rapsolja i en kastrull och lägg i löken. Fräs löken tills den blivit mjuk och nästan genomskinlig. Under tiden löken svettas i kastrullen så delar du blomkålen i mindre bitar. Lägg i blomkålen i kastrullen och låt fräsa med löken. Salta och peppra. Häll på vatten så det nästan täcker blomkålen samt grönsaksbuljongen och låt det koka i ungefär 5 minuter. Häll på grädden och låt puttra i 20-25 minuter.

Medans soppan puttrar ska vi göra strösslet: Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Häll i solroskärnor, pumpafrön & panko i stekpannan tillsammans med persiljan som du hackat. Salta och peppra. Stek på mediumhög värme och rör om ofta. Stek tills fröna och pankot fått fin gyllenbrun färg.

Ta kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer tills soppan blir slät. Smaka av med salt, peppar och champagnevinäger.

Servera soppan i en skål och toppa med strösslet.

Smaklig måltid!

Filharmoniker spelar Haydn – och Haydn-inspirerad musik av Caroline Shaw. Livesändningen upplever du här på webben.

Fredag 15 januari 2021
kl 12.15

Sluttid ca kl 13.00

Pris:

Gratis livesändning

Ingen soppkonsert utan soppa – laga med oss

Carottes kökschef, Jonas Berg och Konserthusets alldeles egna matlagningsguru, tillika programchef Fredrik Andersson bjuder på goda och lättlagade soppor samtidigt som de diskuterar kommande konsertprogram. I dag blir det blomkålssoppa!

Recept hittar du längre ner.

***

Joseph Haydn kallas ofta för stråkkvartettens fader. Med all rätt, för i sitt ständiga utforskande av musiken skapade han stråkkvartetten som form. Han komponerade själv också sextiotre stråkkvartetter och den allra sista är opus 77 nr 2 som vi här får höra med en kvartett ur Kungliga Filharmonikerna. Det är ”min allra vackraste kvartett”, sa Haydn själv, samtidigt är det musik som brinner av melodisk kraft och rytmisk energi.

Caroline Shaw (född 1982) är en amerikansk violinist, sångare och tonsättare. Hon tilldelades Pulitzerpriset i musik för sin Partita för åtta röster som användes i Netflix-serien Dark. Hennes Entr’acte är direkt inspirerad av Haydn kvartett opus 77 nr 2.  ”Jag älskar när musik, som menuetten i Haydns stråkkvartett, i en nästan filmisk övergång tar dig till Alices Spegelland”, säger Caroline Shaw om den här musiken.

***

Blomkålssoppa, 4 portioner

Följande behövs:
1 gul lök
1 st blomkålshuvud
3-4 dl vispgrädde
1 tsk champagnevinäger
1,5 tsk grönsaksbuljong
3 msk panko
3 msk solroskärnor
3 msk pumpafrön
1/2 kruka persilja

Gör så här:
Skala och dela löken i mindre bitar. Hetta upp rapsolja i en kastrull och lägg i löken. Fräs löken tills den blivit mjuk och nästan genomskinlig. Under tiden löken svettas i kastrullen så delar du blomkålen i mindre bitar. Lägg i blomkålen i kastrullen och låt fräsa med löken. Salta och peppra. Häll på vatten så det nästan täcker blomkålen samt grönsaksbuljongen och låt det koka i ungefär 5 minuter. Häll på grädden och låt puttra i 20-25 minuter.

Medans soppan puttrar ska vi göra strösslet: Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna. Häll i solroskärnor, pumpafrön & panko i stekpannan tillsammans med persiljan som du hackat. Salta och peppra. Stek på mediumhög värme och rör om ofta. Stek tills fröna och pankot fått fin gyllenbrun färg.

Ta kastrullen från värmen och mixa med en stavmixer tills soppan blir slät. Smaka av med salt, peppar och champagnevinäger.

Servera soppan i en skål och toppa med strösslet.

Smaklig måltid!

  • Musiken

    Ungefärliga tider
  • Caroline Shaw Entr’acte för stråkkvartett
    12 min
  • Joseph Haydn Stråkkvartett F-dur op 77:2
    27 min
  • Medverkande

  • Gabriel Cornet violin
  • Rena Kimura violin
  • Lauriane Dahlkvist viola
  • Peter Volpert cello

Fredag 15 januari 2021
kl 12.15

Sluttid ca kl 13.00

Pris:

Gratis livesändning


Vill du ge ett bidrag till Konserthuset Play? Swisha till 123 493 99 89. Varmt tack!