Sök på konserthuset.se

Blue House Youth Jazz Festival 2021

Den 23–25 april går årets Blue House Youth Jazz Festival av stapeln – i år som digital festival!

Vi är så glada över att intresset för att delta i årets digitala Blue House Youth Jazz Festival på Konserthuset Stockholm är så stort. Vi uppskattar verkligen att ni, trots det rådande läget, känner att festivalen är en viktig samlingspunkt för ung svensk jazzmusik! 

För dig som inte varit med förut; Blue House Youth Jazz Festival arrangeras i årligen samarbete med Svensk Jazz och vänder sig till elever och lärare i storband och jazzensembler vid landets alla kulturskolor, estetiska gymnasieutbildningar, folkhögskolor och musikhögskolor. I normala fall samlas varje år 400 ungdomar under tre intensiva dagar för clinics och föreläsningar med svenska och internationella jazzmusiker och pedagoger, SM-tävlingar och konserter!

Årets festival är kostnadsfri, men anmälan krävs. Workshops och festivalens konsertmaraton visas via särskild länk som skickas ut dagarna före festivalen. Konserterna med Blue House Jazz Orchestra samt Viktoria Tolstoy Band visas dock för allmänheten via Konserthusets streamingtjänst Konserthuset Play – helt gratis och utan login.

Årets konsertmaraton 

Nytt för i år är ett konsertmaraton under söndagen med filmat material från ungdomsjazzband runt om i landet – visar upp bredden och styrkan i ung svensk jazz! 

Årets tävlingar

Det årliga storbands-SM ställs in och bandbidragen i konsertmaraton deltar utom tävlan, förutom en inofficiell tävling för mindre jazzband. En jury bedömmer tävlingsbidragen och delar ut priser till dem på samma sätt som tidigare år. 

Anmäl dig här! 

Till anmälningsformuläret

Länken till festivalen skickas ut dagarna före eventet till den epostadress som anges vid anmälan. 

Program

Nationell workshophelg för samtliga deltagare. Programpunkterna är förinspelade, annars märkta som livesändningar. 

Fredag 23 april

Kl 13.00 Festivalens värdar Linnea Jonsson och Mikael Sundwall hälsar välkommen till årets festival.

Kl 13.05–14.05 Workshop, avancerad nivå, "Kreativa verktyg för jazzimprovisation." Med Mattias Windemo, en av Sveriges främsta gitarrister, från sin studio i Gysinge.

Kl 14.35–15.30 Vokal- och pianoworkshop. "Samspel – hur vi kommunicerar." Med Vivian Buczek och Martin Sjöstedt.

Kl 16.00–17.00 Livesändning: Blue House Jazz Orchestra i Stora salen på Konserthuset Stockholm för soundcheck och workshop.
Med Peter Asplund och Magnus Lindgren. Följ med under ett soundcheck och få smakprov på kvällens konsert.

Kl 19.00–20.15 Livesändning: Konsert med Blue House Jazz Orchestra – Swedish Jazz Standards. Ses via Konserthuset Play.
Konsert och samtidigt invigning av Blue House Youth Jazz Festival 2021. 

Lördag 24 april

Kl 10.00–11.00 Livesändning: Workshop medium, "Vad får bandet att svänga?" Peter Asplund leder workshop med Lilla Akademiens storband.

Kl 11.15–12.15 Saxofonworkshop, medium, "Vilken roll har jag i sektionen?" Med Magnus Blom. 

Kl 13.45–14.30 Livesändning: Workshop improvisation och ensemble, avancerad, "27 år med Viktoria Tolstoy Band". Mejla gärna dina frågor i förväg till: skola@konserthuset.se

Kl 15.00–16.00 Livesändning: Konsert med Viktoria Tolstoy Band från Konserthuset, Stora salen. Ses via Konserthuset Play.

Söndag 25 april

Konsertmaraton med förinspelat material.

Kl 9.55 Linnea Jonsson och Mikael Sundwall hälsar välkommen inför söndagens jazzmaraton!

Kl 10.00–10.40 Storband, utom tävlan.

Kl 10.49–13.12 Final för mindre jazzband.

Kl 13.22–14.20 Storband, utom tävlan.

Kl 14.26–16.05 Mindre jazzband, utom tävlan.

Kl 17.00 Livesändning: Resultat från jazzfinalen och prisutdelning.

Årets jury: Ola Bengtsson (KMH), Lina Lövstrand (frilansmusiker), Amanda Ginsburg (SKAP) och Laila Gavatin (Laila och Charles Gavatins Stiftelse för jazzmusik).

Kl 17.30 Linnea Jonsson och Mikael Sundwall avslutar årets upplaga av Blue House Youth Jazz Festival.

Frågor och kontaktperson 

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Fredrik Norén, Svensk Jazz, fredrik@svenskjazz.se Mejla även din epostadress till honom om du önskar få kommande nyhetsbrevsutskick för Blue House Youth Jazz Festival direkt till dig.

I samarbete med Svensk Jazz.