2024/25 – den nya konsertsäsongen

Ryan Bancroft i sin andra säsong som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Víkingur Ólafsson är Artist-in-Residence, Sir James MacMillan står i centrum för höstens internationella tonsättarfestival och Cécile McLorin Salvant öppnar höstens jazzserie.

Den fenomenale pianisten Víkingur Ólafsson är Konserthusets Artist-in-Residence under kommande säsong. Islänningen är numera en av världens hetaste pianister, och vid hans solorecital i Konserthuset tidigare i år, då han framförde Bachs Goldbergvariationer, tvingades många vända i dörren: det var utsålt, Stora salen var fylld till sista plats. 

Nu återkommer Víkingur Ólafsson till Konserthuset inte mindre än tre gånger under samma säsong, dels som solist i Brahms båda pianokonserter med Kungliga Filharmonikerna, och dels för att ge ännu en solorecital, denna gång med Beethovens sena pianosonater. Läs mer

Ryan Bancroft inleder i höst sin andra säsong som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Såväl musiker som publik och recensenter är eniga om att valet av den unge amerikanen varit ett verkligt lyckokast: det gav eko i en hel musikvärld och fler och fler runt om i världen får nu upp ögonen och öronen för Bancroft.

Under våren 2025 gör Ryan Bancroft och Kungliga Filharmonikerna även sin allra första gemensamma Europaturné, tillsammans med bland andra Nina Stemme (Göteborg, München, Köln, Hamburg, Dortmund, Luxemburg och Wien). Bland alla de solister som kommande säsong framträder med Ryan Bancroft och Kungliga Filharmonikerna kan nämnas den store violinisten Maxim Vengerov, som i maj 2025 återvänder till orkestern efter 30 år!

Läs mer om Ryan Bancrofts alla konserter med Kungliga Filharmonikerna, som under kommande säsong visar på hans fortsatta och starka engagemang för svensk musik, med bland annat Wilhelm Stenhammars Serenad och två svenska uruppföranden.

Årets internationella tonsättarfestival ägnas den skotske tonsättaren Sir James MacMillan, en av de verkligt stora i vår tid. Hans musik kombinerar drabbande emotionell kraft med andlig koncentration, grundad i hans katolska tro. Chefdirigent Ryan Bancroft dirigerar festivalöppningen. Missa inte heller att som förövning höra Bancroft dirigera en modern klassiker av James MacMillan redan nu under våren (24 & 25 april 2024).

Legendaren Herbert Blomstedt – som i sommar fyller 97 år! – återvänder till Kungliga Filharmonikerna. Det är han som står för själva säsongsöppningen i september, då han dirigerar två personliga favoriter: Franz Berwald och Johannes Brahms. 

Höstens Blue House Jazz inleds med den otroligt mångsidiga och karismatiska artisten Cécile McLorin Salvant. Förutom jazz rör hon vid vaudeville, blues, folk- och barockmusik. Med sig har hon en rutinerad trio. För första gången medverkar även Kungliga Filharmonikerna i Blue House Jazz, det sker i ett möte mellan orkestern och pianisten John Beasley och multiinstrumentalisten Magnus Lindgren. 

Den högklassiga pianoserien innehåller ett fantastiskt uppbåd av vår tids stora pianister, däribland Grigory Sokolov (förstås, han kommer sedan 20 år alltid för sin oktoberkonsert), Igor Levit och Leif Ove Andsnes. Som vanligt visar  filharmoniker sin upptäckarlust i konsertserier som Fillharmoniker i närbild och Soppkonserter, vilka innehåller mängder av ovanlig musik sida vid sida med välkända klassiker. Detsamma gäller Äntligen måndag, med Cecilia Zilliacus och Kati Raitinen vid rodret. Och i Ny fredag fortsätter utforskandet av vår tids musik, bland annat med 40-årsfirandet av KammarensembleN.

Barockälskaren får sitt lystmäte i de omåttligt populära konserterna med Orfeus Barock Stockholm – som kommande säsong bland annat följer i Drottning Kristinas musikaliska spår. Romansserien med Magnus Svensson i spetsen bjuder på en rad svenska och internationella toppsångare, däribland Dame Sarah Connolly och Johanna Wallroth. Magnus Svensson gör även en konsert med Kungliga Filharmonikerna väl värd att notera: han är i november solist i Adolf Wiklunds mästerliga första pianokonsert.

Stråkkvartettserien – också den mycket populär – innehåller ledande kvartetter som Takácskvartetten och Belceakvartetten tillsammans med några unga och spännande debutanter i genren.

Det finns förstås också mängder av alternativ för barn och unga, med familjekonserter och för de ännu yngre MINI respektive Klassiskt med bebis.

Alla konserter för säsongen 2024/25 finns nu publicerade på Konserthusets hemsida. Du hittar alla konsertserier samlade här

I det färsta numret av magasinet Lyssna finns fördjupande intervjuer och artiklar om den kommande säsongen, läs Lyssna online