Ny konserthuschef

Susanne Rydén blir ny konserthuschef och VD för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna.

Susanne Rydén efterträder Stefan Forsberg. Som meddelats tidigare har Stefan Forsberg – efter 21 år som mycket framgångsrik konserthuschef – valt att pensionera sig sommaren 2024.

Susanne Rydén har efter den egna musikerkarriären intagit ledande roller i svenskt musikliv. Rydén är för närvarande preses vid Kungliga Musikaliska Akademien samt VD för Musik i Syd. Hon tillträder formellt som konserthuschef i september 2024. 

– Det är med stor ödmjukhet och glädje som jag tar över stafettpinnen efter Stefans långa och fantastiska gärning. Jag brinner för människors möte med musik och ser fram emot att, på alla sätt jag kan, bidra till utvecklingen av Konserthusets verksamhet med Kungliga Filharmonikerna som dess pulserande hjärta.

Susanne Rydén är utbildad sopran och var som musiker verksam såväl i Sverige som internationellt. 2011 tilldelades Susanne Rydén den kungliga utmärkelsen Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser. 2007 valdes hon in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien, och sedan 2015 är hon dess preses. Hon har sedan 2018 varit VD för Musik i Syd.

– Styrelsen är oerhört nöjd över att kunna presentera Susanne som konserthuschef, säger Eva-Louise Erlandsson Slorach, ordförande i konserthusstiftelsens styrelse. Rekryteringen genomfördes med stor omsorg och utifrån en mängd kandidater från såväl Sverige som utlandet. Vi ser fram emot att efter nästa sommar inleda vårt samarbete med Susanne.

Susanne Rydén tillträder alltså tjänsten med start säsongen 2024/25. Arbetet med överlämningen sker under våren, i nära samarbete med avgående konserthuschefen Stefan Forsberg.

– Jag är så glad över att just Susanne tar över efter mig när jag pensionerar mig från detta underbara uppdrag, säger Stefan Forsberg. Susanne är en briljant person, väl förankrad i det svenska musiklivet men också i de politiska korridorerna. Med sin rika erfarenhet kommer hon att leda verksamheten på ett ypperligt sätt. Som trogen konsertbesökare kommer jag att med beundran följa den fortsatta utvecklingen!

Högupplösta bilder (öppnas i nytt fönster)