Sök på konserthuset.se

Ryan Bancroft – Ny chefdirigent 2023/24

Den prisbelönta 32-årige amerikanske dirigenten Ryan Bancroft har utsetts till chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Han tillträder sin post i och med säsongen 2023/24. Säsongsinvigningen hösten 2023 sker med ett modernt, svenskt mästerverk: Sven-David Sandströms The High Mass.

Bancrofts första framträdande som tillträdande chefdirigent blir vid Nobel Prize Concert den 8 december 2021. Konserten livestreamas världen över på Nobels Youtubekanal (öppnas i nytt fönster) och tittare i Sverige kan se konserten direkt på SVT Play (öppnas i nytt fönster).

Den årliga Nobel Prize Concert ingår i det officiella programmet under Nobelveckan och är en hyllning till årets Nobelpristagare. Programmet den 8 december bjuder på musik av Wilhelm Stenhammar, Hannah Kendall och Nikolaj Rimskij-Korsakov. Den argentinska stjärncellisten Sol Gabetta gör sin debut med Kungliga Filharmonikerna och är solist i Camille Saint-Saëns första cellokonsert.

Ryan Bancroft kommenterar utnämningen:

”Det är otroligt svårt att sätta ord på vad det betyder för mig att bli utnämnd till chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna: rörd, upprymd, överlycklig – och alla andra superlativer däremellan. Det här är en orkester som vet hur man musicerar på högsta nivå, där musikens förmåga att kommunicera med var och en tas på allvar; inte ett ögonblick går på rutin.”

”Vid min invigningskonsert som chefdirigent kommer vi att framföra Sven-David Sandströms mästerverk The High Mass, för första gången någonsin med den här orkestern. Jag vet med mig att det blir den första av många minnesvärda konserter tillsammans.”

Ryan Bancroft debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2019. Han hade året innan uppmärksammats internationellt när han vann både första pris och publikens pris i den prestigefulla Malko-tävlingen för unga dirigenter i Köpenhamn.

Konserthuschef Stefan Forsberg:

“Vi gjorde ett fynd: det här är en helt unik talang! Det finns en fantastisk kemi och gnistrande energi mellan Ryan och orkestern. Hans djupgående tolkningar av musiken gör varje repetition och konsert till en uppenbarelse. Med Ryan gör vi avstamp från den imponerande och stabila grund som lagts av hans företrädare de senaste 20 åren: våra hedersdirigenter Sakari Oramo och Alan Gilbert.”

Forsberg betonar vikten av Kungliga Filharmonikernas fyra centrala intresseområden: respekten för traditionen, och att spela såväl nutida som svensk musik, samt att fortsätta orkesterns pionjärarbete för en mer jämställd repertoar. Bancrofts skicklighet och öppenhet möter dessa krav väl, vilket även demonstreras i årets Nobel Prize Concert med sin mix av klassisk, svensk och nutida repertoar.

Efter Nobelveckan återvänder Bancroft till Stockholm i mars 2022 för att dirigera musik av Elgar och MacMillan. Han kommer även att leda öppningen av säsongen 2022/23, då han dirigerar Carl Orffs Carmina Burana.

Ryan Bancroft

Den extremt talangfulla Ryan Bancroft har ett förflutet som dansare och han spelar trumpet samt en rad andra instrument (flöjt, cello, harpa och cembalo). Han föddes 1989 och växte upp i Los Angeles. Han studerade vid California Institute of the Arts, Royal Conservatoire of Scotland och i Nederländerna vid Nationale Master Orkestdirectie. 

Ryan Bancroft bor numera i London. För närvarande är han Principal Conductor vid BBC National Orchestra of Wales och han har titeln Artist in Association med Tapiola Sinfonietta. Nyligen meddelades att han tilldelats 2021 års Conductor Award, av brittiska Royal Philharmonic Society.

Kungliga Filharmonikerna

Kungliga Filharmonikerna arbetar aktivt med att förnya den traditionella symfoniska repertoaren, bland annat genom de internationellt uppmärksammade, årliga tonsättarfestivalerna och genom att regelbundet beställa och uruppföra ny musik. Bland orkesterns framstående gästdirigenter kan nämnas Nathalie Stutzmann, Karina Canellakis, Herbert Blomstedt, Simone Young och Andris Nelsons. Därtill kommer orkesterns titeldirigenter: Sakari Oramo och Alan Gilbert (båda hedersdirigenter) och Franz Welser-Möst (Eric Ericson Honorary Chair).

Med turnéer och prisbelönade inspelningar har orkestern befäst sin ställning internationellt. Den digitala plattformen Konserthuset Play erbjuder ett stort urval konsertfilmer som kan ses världen över utan kostnad.

”Dansant dirigent lovar gott för filharmonikerna”, skrev Svenska Dagbladet efter Nobel Prize Concert 2021. Upplev konsertfilmer med Ryan Bancroft och Kungliga Filharmonikerna.

Aktuella konserter

Det finns inga träffar för detta val