Sök på konserthuset.se

Säsongen 2022/23

Över 200 konserter och mängder av höjdpunkter väntar under nästa säsong i Konserthuset Stockholm.

Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset Stockholm är redo för en intensiv konsertsäsong. Den gör avstamp i Carl Orffs mäktiga Carmina Burana under ledning av tillträdande chefdirigenten Ryan Bancroft – denne unge amerikan som publiken redan har tagit till sitt hjärta. 

”Det är otroligt svårt att sätta ord på vad det betyder för mig att bli utnämnd till chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna”, sa Ryan Bancroft vid tillkännagivandet av nyheten. ”Jag är rörd, upprymd, överlycklig – och alla andra superlativer däremellan.”

Inför att Ryan Bancroft formellt blir chefdirigent hösten 2023, växlas hans engagemang med orkestern nu upp. Det blir många tillfällen att lära känna honom närmare: under kommande säsong gör han inte mindre än fyra produktioner med orkestern, sammanlagt åtta konserter. Den sista, i maj 2023, innehåller Stravinskys Våroffer – ett mästarprov att se fram emot. Och hans uttalade önskan om att lyfta fram svensk musik tar sig uttryck i orkesterverk av Lisa Streich och Laura Netzels Pianokonsert. Ryan Bancroft har för övrigt även börjat lära sig svenska. 

Konserthuschef Stefan Forsberg är fylld av energi och framtidstro, och av allt att döma delas framtidstron av publiken, säger han. 

”Redan det gångna året, som ju fortsatt påverkades av pandemin, märkte vi all denna längtan efter livekonserter. Det är därför en enorm glädje att kunna välkomna publiken till en fantastisk säsong i Konserthuset. Jag hoppas att vi kommer att fylla salarna till sista plats. Jag ser också framför mig en riktig folkfest ute på Gärdet i augusti, nu när Filharmonikerna i det gröna äntligen är tillbaka efter två års paus.”

Sommarens utställning i Konserthuset presenterar Kent Wistis bilder. Kent Wisti är prästen och konstnären som blivit en enormt uppskattad satiriker. 

Sopranen Diana Damrau, superstjärna från världens främsta operascener, kommer till Nobel Prize Concert i december. På sångarsidan är det stjärnbestrött även i romansserien, som bjuder på såväl Bryn Terfel som Ian Bostridge (i specialaren Winterreise!) och Nina Stemme. Pianoserien öppnar också den urstarkt, med ingen mindre än den mästerliga Khatia Buniatishvili. Apropå mästare, Herbert Blomstedt fyller 95 år sommaren 2022 och leder Kungliga Filharmonikerna under hösten. Orkesterns båda hedersdirigenter Sakari Oramo och Alan Gilbert kommer och gör flera konserter var.

Bland säsongens många toppsolister kan nämnas cellisten Yo-Yo Ma, violinsten Leonidas Kavakos och pianisten Beatrice Rana. Blue House Jazz Orchestra gästas av den prisade brasiliansk-amerikanska pianisten och sångaren Eliane Elias. Det är som sig bör en oerhörd bredd i utbudet, sedan tidigare vet vi att Benjamin Ingrosso gör två unika konserter med Kungliga Filharmonikerna i september, och framåt sommaren 2023 får vi äntligen höra musiken ur Studio Ghibli-filmerna. 

Höstens stora internationella tonsättarfestival ägnas äntligen österrikiska Olga Neuwirth, en satsning som fått skjutas upp två gånger tidigare. Vårens tonsättarweekend sätter svenske Tobias Broström i centrum. Båda festivalerna innehåller världspremiärer av nyskriven musik.

Som vanligt bjuder också Konserthuset på mängder av kammarmusik, orgelkonserter, körsång och barock i världsklass med populära Orfeus Barock – för att inte tala om det stora pedagogiska utbudet som inte längre enbart handlar om skolveckor utan om många olika typer av projekt och även digitala satsningar.

I vår konsertkalender hittar du vårt programutbud ända fram till juni 2023.