Sök på konserthuset.se

Konserthuschef Stefan Forsberg

En man med visioner. Stefan Forsberg har med sin dynamiska ledarstil kommit att, tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, personifiera Stockholms Konserthus. Forsberg kom till Konserthuset 2003.

Stefan Forsberg, född 1961 och uppvuxen i Motala, utbildade sig till trumpetare vid Musikhögskolan i Göteborg och spelade sedan aktivt i elva år i Blåsarsymfonikerna, den orkester han sedan så framgångsrikt kom att omorganisera.

Till Konserthuset kom Forsberg direkt från tjänsten som program- och planeringschef för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Innan dess hade Forsberg varit verkställande direktör för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker (SLB) och Länsmusikchef i Stockholm. När han tillträdde den posten var hans huvuduppdrag att överföra det kulturpolitiska ansvaret för verksamheten till Stockholms läns landsting. Stefan Forsberg var direkt ansvarig för uppbyggnaden av den musikaliska verksamheten hos Blåsarsymfonikerna.

Under Forsbergs period har Kungliga Filharmonikernas internationella närvaro varit högt prioriterad; orkestern har debuterat vid London Proms, genomfört stort anlagda Japan-turnéer, gästat Carnegie Hall och FN i New York samt Kennedy Center i Washington DC. Man har gjort flera andra europeiska turnéer och gästspel, bland annat på Musikverein i Wien 2012. På hemmaplan i Konserthuset har, vid sidan av aktiviteterna för ny musik – Tonsättarfestivalen och Weekendfestivalen – även särskilda satsningar som den gigantiska Mahlerfestivalen (mars 2010) genomförts under Stefan Forsbergs ledning.

Med Stefan Forsbergs långsiktiga förnyelsearbete har Konserthuset etablerats som en öppen mötesplats för alla. Bland de genomförda idéerna kan nämnas det sommaröppna Konserthuset – med fri entré, guidningar och utställningar, barn- och ungdomssatsningar samt världsmusikserien Blue House World. Visionen om ett hus som bågnar av verksamhet med allt från barnkonserter och nyfikna utställningar till orkesterkonserter på internationell toppnivå är ständigt närvarande.

Bland Stefan Forsbergs andra uppdrag kan nämnas att han sedan 2003 är invald i den exklusiva ECHO-gruppen, en sammanslutning av de ledande konserthusen i Europa: Stefan Forsberg är den ende representanten i Skandinavien

Forsberg är sedan maj 2012 ordförande i branschorganisationen Svensk scenkonst. Han är även styrelsemedlem i Nordiskt Konserthusråd och sedan 2013 också styrelsemedlem i UR. Vidare är han Hovets Kabinettskammarherre samt medlem i Kungliga Musikaliska Akademien. Han sitter i Polar Music Prize prisnämnd och på Riksdagens uppdrag planerade och genomförde han den mycket uppmärksammade Festkonserten i samband med Kronprinsessans bröllop i juni 2010 samt firandet av H.M Konungen 40-år på tronen 2013.

Han tilldelades i februari 2012 H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band.

Pressbilder

Dessa bilder får användas fritt i samband med texter om Konserthusets och Kungliga Filharmonikernas verksamhet, med angivande av källa och fotografens namn.

 

tum_stefan_forsberg_2_170x113.jpg

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

imagebrdg.png

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

image03lrr.png

Stefan Forsberg (stående). Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönste)

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)