Konserthuschef Stefan Forsberg

En man med visioner. Stefan Forsberg har med sin dynamiska ledarstil kommit att, tillsammans med Kungliga Filharmonikerna, personifiera Konserthuset Stockholm.

Stefan Forsberg, född 1961 och uppvuxen i Motala, utbildade sig till trumpetare vid Musikhögskolan i Göteborg och spelade sedan aktivt i elva år i Blåsarsymfonikerna, den orkester han sedan så framgångsrikt kom att omorganisera.

Stefan Forsberg kom till Konserthuset Stockholm 2003 som konserthuschef och VD för Stockholms Konserthusstiftelse och Kungliga Filharmonikerna. Hans förordnande förlängdes ett flertal gånger innan stiftelsen 2015 beslöt att inte sätta någon bortre gräns för Forsbergs position som konserthuschef. Det är nu bara den legendariske Johannes Norrby som – än så länge – varit konserthuschef längre än Stefan Forsberg (1939–70).

Till Konserthuset kom Forsberg direkt från tjänsten som program- och planeringschef för Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Innan dess hade Forsberg varit verkställande direktör för Stockholms Läns Blåsarsymfoniker (SLB) och Länsmusikchef i Stockholm. När han tillträdde den posten var hans huvuduppdrag att överföra det kulturpolitiska ansvaret för verksamheten till Stockholms läns landsting. Stefan Forsberg var direkt ansvarig för uppbyggnaden av den musikaliska verksamheten hos Blåsarsymfonikerna.

Under Forsbergs period har Kungliga Filharmonikernas internationella närvaro varit högt prioriterad; orkestern har debuterat vid London Proms, genomfört stort anlagda Japan-turnéer, gästat Carnegie Hall och FN i New York samt Kennedy Center i Washington DC. Man har gjort flera andra europeiska turnéer och gästspel, bland annat på Musikverein i Wien, Concertgebouw i Amsterdam och Elbphilharmonie i Hamburg. På hemmaplan i Konserthuset har, vid sidan av aktiviteterna för ny musik – Tonsättarfestivalen och Weekendfestivalen – även särskilda satsningar genomförts under Stefan Forsbergs ledning. Man kan till exempel nämna den gigantiska Mahlerfestivalen 2010 och Sibelius/Nielsen-festivalen 2015.

Med Stefan Forsbergs långsiktiga förnyelsearbete har Konserthuset etablerats som en öppen mötesplats för alla. Bland de genomförda idéerna kan nämnas det sommaröppna Konserthuset – med fri entré, guidningar och utställningar, barn- och ungdomssatsningar samt världsmusikserien Blue House World. Visionen om ett hus som bågnar av verksamhet med allt från barnkonserter och nyfikna utställningar till orkesterkonserter på internationell toppnivå är ständigt närvarande. Den digitala satsningen Konserthuset Play inleddes 2013 och det växande biblioteket av filmade konserter har även uppmärksammats och etablerats internationellt, inte minst med de livesändningar och den enorma expansion av det digitala som vidtog under pandemiåret 2020. 

Bland Stefan Forsbergs andra uppdrag kan nämnas att han sedan 2003 är invald i den exklusiva ECHO-gruppen, en sammanslutning av de ledande konserthusen i Europa: Stefan Forsberg är den ende representanten i Skandinavien

Forsberg var ordförande i branschorganisationen Svensk scenkonst åren 2012–21. Han är vice ordförande för Nationellt centrum för musiktalanger och medlem i styrelsen för El Sistema Sverige. Vidare är han Hovets Kabinettskammarherre samt ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. Han sitter i prisnämnden för Polar Music Prize och på Riksdagens uppdrag planerade och genomförde han den mycket uppmärksammade Festkonserten i samband med Kronprinsessans bröllop 2010, samt firandet av H.M Konungen 40-år på tronen 2013. Han var också ceremonimästare vid Nobelceremonin 2020. 

Stefan Forsberg tilldelades i februari H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band.

Pressbilder

Dessa bilder får användas fritt i samband med texter om Konserthusets och Kungliga Filharmonikernas verksamhet, med angivande av källa och fotografens namn.

tum_stefan_forsberg_2_170x113.jpg

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

imagebrdg.png

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

image03lrr.png

Stefan Forsberg (stående). Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)

Stefan Forsberg. Foto: Mats Lundqvist.
Ladda ner högupplöst bild (öppnas i nytt fönster)