Sök på konserthuset.se

LvB250 – BEETHOVENÅRET 2020

Under 2020 firar hela musikvärlden Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum. Beethoven är för många själva sinnebilden för den store Tonsättaren. Hans musik är ständigt aktuell. I det klassiska musiklivet går det inte att skaka av sig Beethoven, och det är inte heller önskvärt: låt oss i stället omfamna allt och fascineras över vad den egensinnige mästaren åstadkom, under det som på papperet bara var ett 56-årigt liv, men i verkligheten är evigt.

Ladies versus Beethoven

I centrum av firandet står en orkesterfestival! Under två intensiva veckor presenterar vi alla de nio symfonierna, med Kungliga Filharmonikerna och sex andra svenska orkestrar.

Beethovens symfonier utgör helt unika och oändliga universum som är fantastiska upptäckter för den som lyssnar första gången, men som också tål att utforskas om och om igen. Vid den här festivalen sätts symfonierna i nytt ljus genom att sammanföras med verk av kvinnliga kompositörer från 1800-talet och fram till vår egen tid. 

Vi kallar vår festival Ladies versus Beethoven (LvB) – inte som en jämförelse mellan kvinnliga tonsättare och Beethoven, utan som en gemensam hyllning till den västerländska konstmusiken.

Kungliga Filharmonikerna och chefdirigent Sakari Oramo spelar symfonierna nr 1, 5 och 9. Gästande orkestrar är i turordning Gävle Symfoniorkester, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Kungliga Hovkapellet, Göteborgs Symfoniker och Svenska Kammarorkestern. Totalt deltar dryga 600 musiker i festivalen.

Kammarmusiken

Men självklart är det inte enbart symfonikern Beethoven som ska hyllas; under 2020 kommer vi även att presentera Beethovens kammarmusik genom kompletta konsertserier kring Beethovens mest ikoniska format – stråkkvartetterna, pianosonaterna och violinsonaterna – framfört av gästartister på högsta internationella nivå.

Cuarteto Casals tar sig an samtliga stråkkvartetter under sex konserter, Igor Levit spelar alla pianosonaterna under sex konserter och slutligen framför violinisten Frank Peter Zimmermann och pianisten Martin Helmchen alla sonaterna för violin och piano vid två konserter.

Operan Fidelio

Och som om inte detta vore nog så gör vi plats för ett konsertant framförande av Beethovens enda opera Fidelio med Nina Stemme, Michael Weinius och Karl-Magnus Fredriksson i några av rollerna.

28 konserter – inklusive Ludde B!

Totalt under hela 2020 presenterar vi 28 konserter med verk av Ludwig van Beethoven – dessutom får en av årets skolkonsertveckor Beethoventema.   

Tidigare konserter i serien

  • Lördag 25 januari 2020 kl 16.00
  • Söndag 26 januari 2020 kl 16.00
  • Måndag 17 februari 2020 kl 19.00
  • Tisdag 18 februari 2020 kl 19.00
  • Fredag 21 februari 2020 kl 19.00