Sök på konserthuset.se

Stenhammar 150 år

Den 7 februari var det Wilhelm Stenhammars 150-årsdag. Konserthuset Stockholm inledde firandet med att framföra hans mäktiga Serenad för orkester. Men det slutar inte där, för detta är Stenhammars år i det blå huset vid Hötorget. Det firar vi med en gigantisk festival.

Den 22 september till 3 oktober arrangerar Konserthuset Stockholm en jättelik Stenhammar-festival! Båda pianokonserterna, båda symfonierna, ytterligare orkesterverk – däribland Excelsior! och Två sentimentala romanser, samtliga sex stråkkvartetter (på en enda dag, med tre olika kvartetter) samt en konsert med sånger och en med pianostycken. 

Förutom Kungliga Filharmonikerna medverkar bland annat Kungliga Hovkapellet, pianisterna Martin Sturfält och Stefan Lindgren, violinisten Johan Dalene, dirigenterna Patrik Ringborg, Andrew Manze och Tobias Ringborg, Dahlkvistkvartetten, Stenhammarkvartetten och Oslo stråkkvartett samt sopranen Miah Persson och barytonen Karl-Magnus Fredriksson tillsammans med pianisten Magnus Svensson. 

Wilhelm Stenhammar föddes den 7 februari 1871 i Stockholm. Familjen bodde då på Kammakargatan, några hundra meter från den plats där Konserthuset Stockholm senare uppfördes. Stenhammar är utan tvekan en av Sveriges mest betydande tonsättare, och var en av sin tids främsta svenska pianister. 

Stenhammar var en av de drivande bakom bildandet av Konsertföreningens orkester 1902 – den orkester som i dag är Kungliga Filharmonikerna. Stenhammar var också solist vid den allra första konserten med den nybildade orkestern, den 21 oktober 1902 (han spelade César Francks Symfoniska variationer för piano och orkester). Läs mer om orkesterns historik

Upplev Kungliga Filharmonikernas framförande av Stenhammars Serenad från den 4 februari 2021 redan nu på Konserthuset Play

Konserter

 • Genre: Livesändning, Vokalt

  Sångernas mästare, med Miah Persson, Karl-Magnus Fredriksson och Magnus Svensson.

  Onsdag 29 september 2021 kl 19.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Livesändning

  Violinfenomenet Johan Dalene i Två sentimentala romanser. Andrew Manze dirigerar Excelsior! och Serenad i F.

  Torsdag 30 september 2021 kl 19.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Violinfenomenet Johan Dalene i Två sentimentala romanser. Andrew Manze dirigerar Excelsior! och Serenad i F.

  Lördag 2 oktober 2021 kl 15.00
 • Genre: Kammarmusik

  Stenhammar-kännaren Martin Sturfält i några av de mest älskade pianoverken.

  Söndag 3 oktober 2021 kl 15.00