Sök på konserthuset.se

Tonsättarweekend – Tommie Haglund

28–31 mars. En av Skandinaviens mest särpräglade och visionära tonsättare.

Tommie Haglund är en av Skandinaviens mest särpräglade och visionära tonsättare. Att höra hans musik är som att befinna sig i ett sällsamt klangligt kosmos där mörkret är högst närvarande, men också ett livgivande okuvligt ljus.

Tommie Haglund är uppmärksammad både här hemma i Sverige och internationellt. Han tilldelades 2014 ett av de finaste priser en nordisk tonsättare kan få, Kungliga musikaliska akademiens stora Christ Johnsonpris, med motiveringen: ”Med befriande allvar och personligt tilltal bjuder Tommie Haglund in lyssnaren till sitt poetiska universum.” Nu står han i centrum för Konserthusets Tonsättarweekend.

Vid invigningskonserten uruppför Kungliga Filharmonikerna en nykomponerad symfoni. Tommie Haglund säger bland annat så här om musiken: ”Emanuel Swedenborg talar om att den egentliga oskuldsfullheten inte finns någon annanstans än i vishet. Att människan är visare ju mer oskuldsfull hon är. Vi lever i tider då oskuldsfullhet närmast kan ses som ett skämt. Det säger en del om vår tid och behovet av tillgång till ett inre tillstånd som kan stå emot alla hot. Min symfoni är ett försök att beskriva mina känslor omkring detta. Så gott jag förmår. Jag har försökt att väva in både diaboliska, smärtfyllda och drömskt genomlysta tillstånd. Som livet självt.”

Under festivalen framförs även Haglunds uppmärksammade solokonserter; dels violinkonserten Hymnen an die Nacht med ryske Ilya Gringolts som solist, dels cellokonserten Flaminis aura med armeniske Narek Hakhnazaryan som solist. Ja, svenske Tommie Haglunds musik är sannerligen också en internationell angelägenhet. 

Festivalkonserter

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Nyskriven symfoni av Tommie Haglund i invigningen av Tonsättarweekend.

  Torsdag 28 mars 2019 kl 19.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Flaminis Aura är en cellokonsert som inte liknar något annat.

  Lördag 30 mars 2019 kl 15.00
 • Genre: Kammarmusik

  Bland andar och själar i festivalens final.

  Söndag 31 mars 2019 kl 15.00