Genre: Kungliga Filharmonikerna

Debussy och Boulanger

Musik av Claude Debussy och Lili Boulanger under ledning av Alan Gilbert.

Alan Gilbert är tillbaka! Kungliga Filharmonikernas tidigare chefdirigent, tillika hedersdirigent, leder orkestern i ett franskinspirerat program. Under sina år som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000–08 genomförde han flera uppmärksammade turnéer och konserter och bidrog till att orkestern sposition på den internationella arenan flyttades fram. Efter sin tid i Kungliga Filharmonikerna har Alan Gilbert varit chefdirigent för New York Philharmonic och han är nyutnämnd chefdirigent för NDR Elbphilharmonie Orchester i Hamburg.

Impressionisten Claude Debussys Images – bilder – är ett svindlande vackert och färgsprakande musikäventyr. Från början tänkte han sig de musikaliska bilderna för piano, men insåg lyckligtvis potentialen och instrumenterade musiken för orkester.

Efter att ha hört Lili Boulangers Faust et Hélène skrev Debussy ”... hon är bara 19 år. Men hennes kunskaper i att skriva musik är dock mycket större!”. Lili Boulanger var sanslöst begåvad men led av Crohns, en kronisk inflammatorisk sjukdom. När hälsotillståndet medgav gick hon på föreläsningar vid konservatoriet i Paris och antogs snart i Paul Vidals kompositionsklass. Det gjorde henne behörig att delta i den prestigefyllda tonsättartävlingen Prix de Rome. Som första kvinna någonsin vann hon tävlingen 1913 med den senromantiskt suggestiva och dramatiska kantaten Faust et Hélène.

Lyssnatips!
Bruckners åttonde symfoni är bländande, oförfalskad musikalisk prakt. Här framförs den mäktiga symfonin av Kungliga Filharmonikerna under ledning av hedersdirigent Alan Gilbert. Lyssna, öppnas i nytt fönster

Musik av Claude Debussy och Lili Boulanger under ledning av Alan Gilbert.

Onsdag 3 april 2019
kl 19.00

Sluttid ca kl 20.45

Pris:

125-420 kr

Alan Gilbert är tillbaka! Kungliga Filharmonikernas tidigare chefdirigent, tillika hedersdirigent, leder orkestern i ett franskinspirerat program. Impressionisten Claude Debussys Images – bilder – är ett svindlande vackert och färgsprakande musikäventyr. Från början tänkte han sig de musikaliska bilderna för piano, men insåg lyckligtvis potentialen och instrumenterade musiken för orkester.

Efter att ha hört Lili Boulangers Faust et Hélène skrev Debussy ”... hon är bara 19 år. Men hennes kunskaper i att skriva musik är dock mycket större!”. Lili Boulanger var sanslöst begåvad men led av Crohns, en kronisk inflammatorisk sjukdom. När hälsotillståndet medgav gick hon på föreläsningar vid konservatoriet i Paris och antogs snart i Paul Vidals kompositionsklass. Det gjorde henne behörig att delta i den prestigefyllda tonsättartävlingen Prix de Rome. Som första kvinna någonsin vann hon tävlingen året därpå med den senromantiskt suggestiva och dramatiska kantaten Faust et Hélène.

Under sina år som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000–08 genomförde Alan Gilbert flera uppmärksammade turnéer och konserter och bidrog till att orkesterns position på den internationella arenan flyttades fram. Efter sin tid i Kungliga Filharmonikerna har Alan Gilbert varit chefdirigent för New York Philharmonic och han är nyutnämnd chefdirigent för NDR Elbphilharmonie Orchester i Hamburg.

Upplev Brucknes åttonde symfoni under ledning av Alan Gilbert på KonserthusetPlay
Bruckners åttonde symfoni är bländande, oförfalskad musikalisk prakt. Här framförs den mäktiga symfonin av Kungliga Filharmonikerna under ledning av hedersdirigent Alan Gilbert. Lyssna, öppnas i nytt fönster

 • Musiken

  Ungefärliga tider
 • Lili Boulanger Faust et Hélène
  30 min
 • Paus
  25 min
 • Claude Debussy Gigues ur Images
  7 min
 • Claude Debussy Rondes de printemps ur Images
  9 min
 • Claude Debussy Ibéria ur Images
  20 min
 • Medverkande

 • Kungliga Filharmonikerna
 • Alan Gilbert dirigent
 • Katarina Dalayman mezzosopran
 • Samuel Sakker tenor
 • Benedict Nelson baryton

Onsdag 3 april 2019
kl 19.00

Sluttid ca kl 20.45

Pris:

125-420 kr