Barber och Strauss
Alisa Weilerstein är cellosolist och Rafael Payare dirigerar Ein Heldenleben.
Den amerikanska cellisten Alisa Weilerstein har prisats för sina mycket personliga tolkningar, som kan föra tankarna till äldre tiders solister. Vi hör henne i landsmannen Samuel Barbers passionerade Cellokonsert. Musiken skrevs under slutet av andra världskriget och fullbordades vid krigsslutet 1945. Den ansågs länge vara en av de mest utmanande i repertoaren och förbryllade till en början publiken, även om nog hjärtan alltid smält åtminstone i den drömskt sjungande andra satsen.
Den venezolanske dirigenten Rafael Payare leder Kungliga Filharmonikerna och har gästat orkestern flera gånger tidigare, senast 2020. Han blev först uppmärksammad när han vann Malko-tävlingen för unga dirigenter 2012. Payare är numera chefdirigent för Montreals Symfoniorkester.
Richard Strauss hade en önskan att komponera något i samma heroiska stil som Beethovens Eroica-symfoni. Det gjorde han i tondikten Ein Heldenleben – Ett hjälteliv. Genom musiken följer vi Strauss hjälte genom bragder, ute på slagfältet mot det oundvikliga slutet. Musiken kan uppfattas som en skildring av ett heroiskt livsöde i allmänhet, men hjälten i den här musikaliska berättelsen är utan tvivel Richard Strauss själv.
-
Musiken
Ungefärliga tider -
Samuel Barber Cellokonsert26 min
-
Extranummer:
-
Johann Sebastian Bach Ur Svit nr 4 Ess-dur för solocello5 min
-
Paus25 min
-
Richard Strauss Ein Heldenleben40 min
-
Medverkande
- Kungliga Filharmonikerna
- Rafael Payare dirigent
- Alisa Weilerstein cello
- Stefan Forsberg talare