Läs tidigare nummer av Lyssna

Lyssna är Konserthuset Stockholms eget magasin som utkommer tre gånger per år. I Lyssna finns intervjuer och presentationer av aktuella artister, samt fördjupande och orienterande artiklar om musiken. Det utökade nummer som kommer på vårkanten innehåller också en fyllig presentation av den kommande konsertsäsongen.

En ny konsertsäsong! Chefdirigent Ryan Bancroft berättar om 2024/25. Den mångsidiga Cécile McLorin Salvant inleder jazzhösten och höstens tonsättarfestival ägnas skotske Sir James MacMillan.

Maj–Augusti 2024

Välkommen hem, Lisa Streich: tonsättarweekend med den svenska tonsättaren. Läs också om hur mästerverket Förklädd gud letat sig in i den svenska folksjälen och mycket mer.

December 2023–april 2024

Läs om Konserthusets pedagogiska satsningar, om Ryan Bancrofts tankar när han tillträder som chefdirigent och om festivaltonsättaren Jörg Widmann.

September–december 2023

Läs om Stefan Forsbergs personliga konsertval, om sommarens utställning Det röda hjärtat, om festivalerna, om en nationaloperas revansch och om de många orkestergästspelen.

Mars–september 2023

Läs om tonsättarweekend med Tobias Broström, om Daniel Börtz som firas i en porträttkonsert och om en ny filmsatsning kring musikens historia.

December 2022–mars 2023

Läs bland annat om tonsättarfestivalen med Olga Neuwirth, om säsongsöppningen med Carmina Burana och om Diana Damrau som gästar Nobel Prize Concert.

Augusti-december 2022

Läs om Ryan Bancroft och framtiden med Kungliga Filharmonikerna, om Hugo Alfvén som fyller 150 år samt om Kent Wisti som ställer ut sina bilder i Konserthuset.

April–augusti 2022

Läs om Marie Macleod och det magiska instrumentet, om tonsättaren Benjamin Staern som har ömsat skinn samt om livet i en orkesterakademi.

November 2021–april 2022

Läs om den stora festivalen Stenhammar 150 år, om Sol Gabetta i Nobel Prize Concert och om trumpetaren Håkan Hardenberger som firar 60 år och mycket mer.

Augusti–november 2021

Ett helt nummer ägnat Sakari Oramo, som avslutar sin 13 år långa period som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

Maj-augusti 2021

Läs om hur konserthuschef Stefan Forsberg tog några viktiga beslut och om hur Kungliga Filharmonikerna under pandemin blev en av världens mest aktiva orkestrar.

December 2020–maj 2021

Läs om Sakari Oramo sista säsong, om Merregnon – en symfonisk musiksaga samt om den walesiske stjärnan Bryn Terfel som gästar romansserien.

April–december 2020

Läs bland annat om jubileet för Beethoven – tonsättarnas tonsättare, om festivalen Ladies versus Beethoven och om den formidable pianisten Igor Levit.

November 2019–april 2020

Läs bland annat om en filmisk violinkonsert, om satsningen Himmel och hav: 25 år efter Estonia och om tonsättarfestivalen med George Benjamin.

Augusti–december 2019

Läs bland annat om säsongen 19/20, om en symfoni av Daniel Börtz som spränger gränserna och om Yo-Yo Ma.

April-augusti 2019

Läs om hur Konserthuset förvandlas till operahus, om att Alan Gilbert tolkar Lili Boulanger, om Kind of Jazz med Jan Lundgren och mycket mer.

November 2018–april 2019

Läs bland annat om tonsättarfestivalen med Thea Musgrave, Pampiga systrar – musikkraft åt hela familjen och om mästaren Eric Ericson.

September–november 2018

Läs bland annat om upptäckarsäsongen 18/19, Andrea Tarrodi i Tonsättarweekend, Birgit Nilsson i sommarens utställning.

April–september 2018

Läs bland annat om den poetiska föreställningen med Alexandrov Klum, tonsättarfestival med HK Gruber, Gustavo Dudamel som dirigerar Nobelkonserten.

September 2018–maj 2017

Läs om hyllning till italiensk filmmusik, Kungliga Filharmonikerna åker till Proms, Fyra uruppföranden med Andrea Tarrodi om mycket mer.

Maj–december 2017

Läs om Yuja Wang – Artist-in-Residence, tonsättarweekend med Schnelzer, 100 år av skolkonserter, en kväll med Pat Metheny och mycket mer.

December 2017–maj 2016