Sök på konserthuset.se

Bland drakar och dragqueens

Färgsprakande dragshow i saga med klassisk musik.

Bland drakar och dragqueens är namnet på en av flera nyheter i barnverksamheten. Det handlar om en utveckling av ett prisbelönt projekt med dragartister som läser sagor, och som genomförts på mängder av bibliotek.

Nu flyttar drakar och dragqueens in i Konserthuset och förvandlas till sagokonserter för barn. Det är ett gränsöverskridande möte mellan klassisk musik, dragshow och barnteater som skapats för Konserthuset Stockholm: dragshowens lekfullhet möter den klassiska musikens olika stämningar och känslolägen, och blir till en färgsprakande värld fylld av fantasi och äventyr.

Regissören Petter Wallenberg, tillika skaparen av konceptet, berättar om hur det hela har vidareutvecklats:

– Det är en helt nyskriven saga, en originalberättelse med klassisk musik och specialskrivna sånger. Så det är något helt annat än de sagostunder vid gjort tidigare, där vi läst existerande sagor på bibliotek.

Sagan framförs av dragartisten Inga Tvivel till musik spelad av de unga musikerna i Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi. Det är skådespelaren Jan Ericson som gör Inga Tvivel. Han är en erkänd dragartist som uppträtt på Pride-festivaler och scener i Sverige och internationellt, dessutom är han utbildad pedagog och gymnasielärare i svenska och drama, med genusstudier i ryggen.

Hundratals minnesvärda möten uppstår när barn möter dragartister. Världen vidgas och allt känns möjligt. Så kan vem som helst få vara prinsessa? Javisst. Som en flicka uttryckte det vid en tidigare sagostund på ett bibliotek: ”Eftersom du får vara prinsessa får jag vara enhörning. Jag har förstått det nu.”

– Jag hade önskat att det fanns något sånt här när jag var liten, säger Petter Wallenberg. Det är ett härligt sätt att visa barn att man får vara som man vill!

Fakta
Prisbelönta sagoföreställningen Bland drakar och dragqueens – där kända dragartister läser sagor för barn – har blivit mycket populärt. Sedan premiärsäsongen på Stadsbiblioteket 2017 har man mött tusentals barn på bibliotek, teatrar, skolor och förskolor landet runt – till och med gästat Brooklyn Library i New York. Tongivande personer som Jonas Gardell och Camilla Thulin har hyllat projektet, som även vunnit Pelle Svanslös Våga vara snäll-pris samt utnämnts till ”Läsande Förebilder" av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet.

Konserter

Det finns inga träffar för detta val