Sök på konserthuset.se

Daniel Börtz 80

2023 blir ett Börtz-år, med en rad framföranden av hans musik runt om i landet. Lyssna fick ett samtal med jubilaren.

Tonsättaren Daniel Börtz fyller 80 år den 8 augusti 2023, och det musikaliska firandet lär pågå på olika håll i landet under hela året. I Konserthuset märks det redan i februari: en hyllningskonsert med Arméns musikkår under ledning av Andreas Hanson.

Lyssna når Daniel Börtz i hemmet i Kungsängen utanför Stockholm. Han och sambon har precis återvänt ”till den stora staden”, som han säger. Ja, för i jämförelse med huset i skogarna vid sjön Viken i Västergötland – där de tillbringar nästan halva året – är redan en ytterförort som Kungsängen en stor omställning.

– Det är verkligen riktiga landet i de där tassemarkerna där vi håller till från vårkanten, säger Daniel Börtz.

Nu väntar alltså en konsert med musik för blåsare, hur kom den till?
– Det var en stor överraskning när Andreas Hanson ringde mig för ett par år sen, före pandemin. Det var hans idé och han föreslog en ren blåskonsert med min musik.

Inte så sällan när man stöter på hela konserter med blåsmusik så handlar det om arrangemang för blåsare, men inte i det här fallet?
– Nej då. Det är originalmusik. Jag har ju komponerat en hel del för stor blåsorkester, vilket kanske är lite udda i svenskt musikliv. Det går ganska långt tillbaka: jag blev i slutet av 1970-talet kontaktad av en orkester i USA som tyvärr inte finns längre: American Wind Symphony Orchestra. En jäkligt bra orkester var det, och de beställde några verk av mig.

I programmet återfinns två av dessa ”amerikanska” verk: dels Konsert för fagott, blåsare, slagverk, celesta och harpa, och dels Concerto Grosso 2.

– Programmets yngsta verk för just den stora blåsbesättningen är Sinfonia 10, som i början av 1990-talet uruppfördes av Blåsarsymfonikerna.

Fast det är inte konsertens allra yngsta verk, eller hur?
– Sant. Det blir ett uruppförande av en liten blåskvintett med Karl-Magnus Fredriksson som sångsolist. Musiken bygger på mittdelen av en sångcykel som jag skrev förra året, med text av Kjell Espmark. I original är det med piano. Så det är ett rent kammarmusikverk, där bland de stora kolosserna.

Under året kommer hans Sinfonia 14 att uruppföras av Musica Vitae, och han har även skrivit en ”dubbelkonsert för en” som uruppförs i vår av Norrköpings Symfoniorkester. Den fenomenala Malin Broman är både violin- och violasolist – ”men hon spelar inte båda instrumenten samtidigt”, försäkrar tonsättaren. Det blir också fler konserter under året med hans musik. Ett Börtz-år, helt enkelt.

Och han har sannerligen inte slagit av på takten. Sinfonia 15, tillägnad Kungliga Filharmonikerna, ligger klar sedan våren 2022 och väntar på ett framtida uruppförande. I detta nu komponerar han en klarinettkvintett.

Han berättar att han komponerar nästan dagligen – som han nästan alltid gjort. Först sker det med blyerts, därefter renskrift med tusch; en fas där han också kontroller de sista detaljerna.

– För mig har det blivit den rutinen. Jag skulle inte kunna lämna ifrån mig ett blyertsmanus som jag inte gått igenom ytterligare med en tuschversion. Där kan jag hindra blamager.

Skrivkramp drabbas han sällan av, om så har han lärt sig bemästra den. Möjligen har självkritiken ökat med åren, medger han.

– Just innan du ringde satt jag här och kollade in blåsarverken, från 1970- och 80-tal, och förbluffades över aktiviteten de där åren … En del blev riktigt bra, annat blev inte så bra.

Några nya, kittlande drömprojekt har han inte – han har ju å andra sidan gjort det mesta i musikväg.

– Nu är det återigen det symfoniska komponerandet som är min huvudfåra. Det är grunden, och det var också det symfoniska som så att säga definierade mig som tonsättare. Samtidigt är det underbart att arbeta med opera. Ingen ny opera planeras just nu, jag bara leker med tanken.

— Tony Lundman

Lördag 4 februari 2023 kl 15.00

En hyllning till en av vår tids stora tonsättare. Barytonen Karl-Magnus Fredriksson och Arméns Musikkår under ledning av Andreas Hanson uppmärksammar att Daniel Börtz fyller 80 år.