Sök på konserthuset.se

Håkan 60 år

Håkan Hardenberger fyller jämnt och gästar Kungliga Filharmonikerna i november. Lyssna fick ett samtal via skärm med en formidabel musiker som är i startblocken för en ny och mer normaliserad konsertsäsong.

Håkan Hardenberger fyller 60 år den 27 oktober. Förvisso en jämn och fin siffra men just bara en siffra, som man brukar säga, och verkligen inget som får honom att på något sätt stanna upp. Hardenberger, vars karriär numera omfattar fyra decennier, passar denna gång på att framträda i dubbla roller: både som trumpetsolist och dirigent i ett personligt, välkomponerat program.

– Det är en typ av program som jag tycker om att göra. Det betyder att det finns något som är skrivet för mig, solostycket av Toru Takemitsu, och annat som jag brukar spela – Haydns Trumpetkonsert – men också orkestermusik som jag känner mycket för och vill lyfta fram, Som Witold Lutoslawskis Konsert för orkester.

Det är upplagt på ett speciellt sätt. Inledningen ur Haydns Skapelsen, ”den modernaste musik man kan tänka sig”, kommer att leda direkt över i Trumpetkonserten, och efter paus går solostycket av Takemitsu rakt in i Lutoslawskis musik.

– Jag ville sätta Haydn i ett sammanhang som är kul och fruktbart. Och när Takemitsu skrev Paths för solotrumpet var det till minne av Lutoslawski. Takemitsu berättade för mig att han och Lutoslawski hade talat om ”tonsättarens ansvar för melodin”, och jag föreställer mig i musiken ett samtal mellan dem.

Det här med dirigerandet, hur växte det fram?

– Ja du, det är en konstig kaktus, som står i ett hörn och knappt får något ljus eller vatten. Det började med mina mästarklasser, där jag kan vara ganska fysisk och ”dirigerande” för att motivera elever. Någon sa att jag borde dirigera, så jag provade och fick lite stöd och tips av Leif Segerstam. Men det är inget nytt karriärval: jag är trumpetare. Så det kan väl jämföras med en skådis som någon gång regisserar.

– Att ibland dirigera betyder samtidigt att jag kan ha större inflytande över programsättning, jag kan skapa en helhet som kanske bidrar till förståelsen av också mindre känd musik.

Hardenberger är under kommande säsong bland annat Artist-in-Residence hos London Symphony Orchestra, och i Leipzig uruppför han trumpetkonserten Towards Paradise som den tyske tonsättaren Jörg Widmann komponerat åt honom.

– Den blir något helt sensationellt! Widmann skriver som i trans, och enligt honom själv är det det mest personliga han skrivit. Det är som en symfonisk dikt med trumpetsolo.

På datorskärmen lyser Håkan Hardenbergers ögon. Ja, energin och
upptäckarglädjen är oförminskad hos denne musiker – han som själv bidragit stort till att utveckla repertoaren för solotrumpetare genom mängder av beställningar och uruppföranden.

Kungliga Filharmonikerna har en lång historia med Håkan Hardenberger. En 23-årig Hardenberger debuterade med orkestern i samband med en familjekonsert 1984 (där ingick bland annat musik av Hans Werner Henze, Sonatin för trumpet). Sedan dess har det blivit ytterligare ett 50-tal framträdanden med Kungliga Filharmonikerna för denne ”galaxens bäste trumpetere” (The Times). Senast i Mieczyslaw Weinbergs Trumpetkonsert våren 2021, då gode vännen Andris Nelsons dirigerade.

Men säsongen 2020/21 var förstås ett på många sätt förlorat spelår och den ständigt aktive Hardenberger fick bromsa in.

– Det blev det där sabbatsåret som jag aldrig vågat unna mig, men jag är förstås väldigt glad över att saker och ting börjar komma igång igen.
En mer normaliserad konsertsäsong väntar, men också sommaren innehåller en del engagemang för Håkan Hardenberger – bland annat i Konserthuset med Kungliga Filharmonikerna: inspelningar till en cd med musik av Henri Tomasi, Betsy Jolas, André Jolivet och Florent Schmitt.

Apropå skivor, hur ser det ut med hans eget musiklyssnande?

– Jag snöar in på saker. Det är likadant med böcker: jag kan ha perioder när jag enbart läser till exempel Ishiguro, eller McEwan. Under pandemiåret blev det bland annat en ny Haydn-symfoni varje morgon. Men jag har samtidigt ett stort behov av tystnad.

Nåja, konserthuspubliken kanske ändå kan drista sig till att hurra för Håkan 60 år i höst, sedan musiken klingat ut och applåderna tystnat.

­— Tony Lundman

Konserter

  • Genre: Kungliga Filharmonikerna

    Håkan Hardenberger fyller 60 och firar genom att medverka som både solist och dirigent.

    Onsdag 3 november 2021 kl 19.00
  • Genre: Kungliga Filharmonikerna

    Håkan Hardenberger fyller 60 och firar genom att medverka som både solist och dirigent.

    Torsdag 4 november 2021 kl 19.00