Sök på konserthuset.se

Pat Metheny

Stilbildare men också förnyare, omisskänlig men samtidigt mångsidig och kameleontisk. En beundrad gitarrist kommer till Konserthuset med sin trio.

Pat Metheny har vid det här laget en långt över 40-årig karriär bakom sig, och nyfikenheten har aldrig någonsin mattats av: han är en musiker som tycks befinna sig i ständig och gränslös utveckling – ändå omisskännlig i sin gitarrstil och sitt sätt att frasera. Han har inspirerat generationer av musiker.

Senaste plattan, Side-Eye NYC, utkom i september 2021. Den är ett uttryck för en vilja att samarbeta med och låta sig inspireras av olika yngre musiker utan någon riktigt fast bandkonstellation. Side-Eye är på så sätt ett koncept där ett flertal musiker roterar. Den nya plattan har också undertiteln V I–IV, som betecknar fyra olika sammansättningar. Pat Metheny talar om hur imponerad han är av unga musikers rörlighet i dag. ”Det som alltid gällt för mig som ledare, ända sedan starten, är att vem jag än bjuder in längs vägen så är det för att dra nytta av mina medmusikers styrkor, och uppmuntra alla att ta fram sitt bästa.”

Vid det här laget har han givit ut ett 50-tal album i eget namn sedan debuten 1976 – Bright Size Life med Jaco Pastorius och Bob Moses. Därtill kommer förstås en oändlig mängd sammanhang där han varit gästartist liksom musik till en lång rad filmer. Produktiviteten är det sannerligen inget fel på, och han rör sig i många riktningar. Förra plattan, Road To The Sun, som också den utkom 2021, väckte beundran också i den klassiska musikvärlden för sin både intrikata och emotionella kammarmusik – för bland annat klassisk gitarrkvartett.

Knappast någon annan kan matcha Pat Methenys mångsidighet. Han är en sökare och har genom åren genomfört en mängd samarbeten också långt utanför jazzfacket. Han har spelat med sådana som Ornette Coleman och Herbie Hancock, men också arbetat med exempelvis Steve Reich och David Bowie.

Till Konserthuset Stockholm kommer han med sin trio bestående av den mycket välmeriterade, polskfödde basisten Darek Oleszkiewicz samt New Orleans-födde trummisen Joe Dyson, som snabbt etablerat sig som ett av de nya stjärnskotten på jazzhimlen.

Pat Metheny gästade Konserthuset Stockholm senast för fem år sen, och då – förstås – med helt andra medmusiker.

— Tony Lundman

Konserter

  • Genre: Jazz

    Den stilbildande gitarristen gör ett stopp i Stockholm på sin världsomspännande turné.

    Onsdag 17 augusti 2022 kl 19.30