Sök på konserthuset.se

Sea of Music

I oktober är det premiär för en ny skol- och familjeföreställning, där barnen träffar den miljöfixande roboten Baltic och på ett lekfullt sätt får lära sig mer om både musik och miljö. Föreställningen är samtidigt en del av ett nytt pedagogiskt samarbete mellan flera orkestrar kring Östersjön.

Baltic är en glad, nyfiken och uppfinningsrik robot, som vet väldigt mycket om Östersjön. Bland annat att det är ett hav som inte mår särskilt bra. Mest på grund av föroreningar och övergödning, men också på grund av allt skräp som inte borde vara där. Tänk om skräpet kunde bli roliga musikinstrument i stället…??!

Baltic har dessutom träffat barn från de allra flesta av länderna runt Östersjön och fått höra vad de funderar på kring miljön. I föreställningen får hela publiken lyssna till barnens frågor – och Baltics svar.

Det är upplägget för den nya föreställningen Baltic, som är skapad av Klas Backman och Ayla Kabaca i en samproduktion för Kungliga Filharmonikerna och Helsingfors stadsorkester. Premiären äger rum i början av oktober. Team Backman/Kabaca står bakom många av senare års familjeföreställningar som presenterats i Konserthuset Stockholm. På Konserthuset Play hittar man bland annat de populära Världens sju underverk och Ludde B.

Självklart är musiken central i Baltic. Det blir klassisk musik från länderna kring Östersjön. På programmet finns tonsättare som exempelvis Helena Munktell (Sverige), Carl Nielsen (Danmark), Andrejs Jurjans (Lettland), Oskar Merikanto (Finland) och Pjotr Tjajkovskij (Ryssland). Estland representeras av Liina Sumera som skrivit nytt material i form av Östersjö-hej-sången. Dirigent är norska Halldis Rønning.

Sea of Music

Baltic är en del av musikinitiativet Sea of Music, där symfoniorkestrar kring Östersjön utbyter och delar idéer kring barnkonserter och andra pedagogiska aktiviteter med miljöfokus. Just nu är det sju orkestrar som deltar, men tanken är att nätverket ska kunna växa.

I Sea of Music tar man fasta på att det funnits och finns en stark koppling mellan musik och natur, inte minst bland tonsättare med närhet och band till Östersjön.

Vid sidan av Kungliga Filharmonikerna och Helsingfors stadsorkester deltar Sjællands symfoniorkester, Estlands Nationalorkester, Lettlands Nationalorkester, NDR Elbphilharmonie orkester och Szczecins filharmoniska orkester. Samtliga har redan en stark tradition av att arbeta med musikverksamhet för såväl skolor som familjer och vill genom Sea of Music ytterligare stärka detta.

Orkestrarna kommer även att arbeta tillsammans med lokala partners som har kunskap om Östersjön och miljöfrågor.
– Att ta ansvar för såväl vår mänskliga gemenskap som vår vackra planet är viktigare än någonsin. Det är därför glädjande att vi nu kan lyfta in dessa frågor i vårt musikpedagogiska utbud i nära samarbete med våra kollegor kring Östersjön, säger konserthuschef Stefan Forsberg.

— Lotta Bjelkeborn

Kommande konsert

Det finns inga träffar för detta val