Sök på konserthuset.se

Uppåt

Konserthusen inom ECHO – European Concert Hall Organisation – utser varje år ett antal mycket lovande musiker till Rising Stars. I paketet ingår en internationell turnéslinga, med Konserthuset Stockholm som anhalt i februari.

En helg med nya internationella stjärnskott inom den klassiska musiken: årets Rising Stars utgörs av en blockflöjtist, en pianist, en stråkkvartett, en saxofonkvartett, en hornist och sist – men inte minst – den svenske violinisten Johan Dalene.

Men är inte han, visserligen ung, redan etablerad i de stora sammanhangen? Det är alldeles riktigt och så är det med Rising Stars-festivalen: det är unga toppmusiker som man inom kort kan möta, eller precis mött, i det etablerade musiklivet.

Ser vi tillbaka på Rising Stars-historien kan man bland numera välkända musiker som varit uttagna nämna svenske cellisten Jakob Koranyi och den georgiska pianisten Khatia Buniatishvili (båda under säsongen 2011/12), tyske pianisten Igor Levit (2012/13), den engelske barytonen Benjamin Appl (2015/16) och österrikiske cellisten Kian Soltani (2018/19).

lucie-horsch-foto-dana-van-leeuwen.jpg

I 2022 års upplaga är det den nederländska blockflöjtisten Lucie Horsch som inleder Rising Stars-helgen i Konserthuset. Horsch ses som en av de mest talangfulla blockflöjtisterna som kommit fram på senare år. Att instrumentet framför allt förknippas med barocken återspeglas i hennes program, men också det faktum att blockflöjten fått något av en renässans i modern tid: här representerat genom nyskriven musik av finländska Lotta Wennäkoski.

isata-kenneh-mason-fotorobin-clewley.jpg

Just detta hör till grundprinciperna inom ECHO Rising Stars: för varje uttagen artist beställs ett nyskrivet verk till programmet. Detsamma gäller även den engelska pianisten Isata Kanneh-Mason (syster till cellisten Sheku Kanneh-Mason, som nyligen gästat Kungliga Filharmonikerna), som vid sidan av pianistiska klassiker av Rachmaninov och Chopin också framför ett nytt verk av jamaicanska Eleanor Alberga. Kommer Isata Kanneh-Mason att finnas på allas läppar, som Igor Levit och Khatia Buniatishvili? Rising Stars-historien visar att det är fullt möjligt.


simply-quartet-fotosimonbuchou.jpg

Shanghai-grundade Simply Quartet (som brukligt ingår denna Rising Stars-konsert även i stråkkvartettserien) spelar musik av Mozart och Dvorák, samt ett nyskrivet verk av österrikiska Julia Lacherstorfer.

Kebyart Ensemble_1200x832.png

Och det blir mer kvartett, av ett annat slag: Kebyart Ensemble är en saxofonkvartett från Barcelona som gjort sig känd för oförutsägbara och originella program, där ny musik och nya arrangemang är vanliga men också sällan hörda äldre originalverk för saxofonkvartett, i det här fallet musik av Florent Schmitt. I programmet finns också en nyskriven kvartett av den hyllade tyske tonsättaren Jörg Widmann.

Ben Goldscheider_credit Kaupo Kikkas_1200x832.png

Och den engelske hornisten Ben Goldscheider spelar vid sin konsert musik av bland andra Beethoven och Schumann samt ett nytt verk av den engelske tonsättaren Mark Simpson.


Johan_Dalene_NY_1200x832.jpg

Rising Stars-helgen i Konserthuset Stockholm avslutas med Johan Dalenes konsert, och till hans program har svenska Tebogo Monnakgotla komponerat ett nytt verk: Companion för soloviolin. Dalene spelar även musik av till exempel Ravel, Prokofjev och Sibelius.

Johan Dalene har som sagt redan framträtt med ledande orkestrar – med Kungliga Filharmonikerna nu senast under höstens Stenhammar-festival – samt är aktuell på en cd utgiven av BIS. Oavsett om karriären är på väg att skjuta fart eller redan realiserats, så ger den årliga Risings Stars-helgen i Grünewaldsalen unika möjligheter att komma dessa suveräna musiker nära.

— Tony Lundman

Fakta

Rising Stars är ett unikt och framåtblickande samarbete mellan 22 av Europas ledande konserthus som ingår i ECHO – European Concert Hall Organisation. Konserthuset Stockholm är den enda skandinaviska medlemmen. Varje år utses sex unga artister och ensembler från olika länder som får möjlighet att turnera till alla konserthusen och möta en internationell publik. ECHO Rising Stars-serien har funnits sedan 1995 och lagt en god grund åt många av dagens solister av världsklass.

Konserter

 • Genre: Kammarmusik

  Lucie Horsch spelar tidig barock, högbarock och nyskrivet.

  Fredag 4 februari 2022 kl 12.15
 • Genre: Kammarmusik

  Isata Kanneh-Mason spelar bland annat Rachmaninov och nyskriven jamaicansk musik.

  Fredag 4 februari 2022 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Årets stråkkvartett utsedda till Rising Stars.

  Lördag 5 februari 2022 kl 16.00
 • Genre: Kammarmusik

  Kebyart Ensemble från Spanien spelar bland annat Stravinsky och Leonard Cohen.

  Lördag 5 februari 2022 kl 19.30
 • Genre: Kammarmusik

  Ben Goldscheider spelar bland annat musik av Beethoven och Jane Vignery.

  Söndag 6 februari 2022 kl 15.00
 • Genre: Kammarmusik

  Johan Dalene är den svenske violinisten som redan framträtt med Kungliga Filharmonikerna och uppmärksammats internationellt.

  Söndag 6 februari 2022 kl 19.00