Sök på konserthuset.se

Vilde Frang

Den norska stjärnviolinisten är säsongens Artist-in-Residence och vi får möta henne både som solist med Kungliga Filharmonikerna och i kammarmusik.

Den norska violinisten Vilde Frang (född 1986) är denna säsongs Artist-in-Residence och medverkar vid två produktioner med Kungliga Filharmonikerna samt i en recital tillsammans med pianisten Denis Kozhukhin.

Först ut är Beethovens Violinkonsert i november, Nathalie Stutzmann dirigerar. I mars 2022 är Vilde tillbaka för att göra Alban Bergs underbart bitterljuva violinkonsert Till minnet av en ängel, då David Afkam dirigerar. Slutligen i april 2022 hör vi henne i kammarmusik av Brahms, Schubert och Bartók tillsammans med Kozhukhin.

Vilde Frang debuterade i Konserthuset vid 22 års ålder, som solist i Prokofjevs andra violinkonsert tillsammans med gästande Oslo Filharmonien. Det var den förnämlige dirigenten Mariss Jansons (1943–2019) som var tidigt ute med att engagera supertalangen: hon var bara tolv år när hon för första gången var solist med Oslo-orkestern, där Jansons vid den tiden var chefdirigent. Också kollegan Anne-Sophie Mutter var viktig för Vilde Frang under de här tidiga åren. Resten är, som det brukar heta, historia. Hon framträder nu i de mest prestigefyllda sammanhangen i världen och är sedan länge bosatt i Tyskland.

Hon debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2014 och har återkommit vid en rad tillfällen – hon var även med orkestern på turné i Italien som solist i Bartóks första violinkonsert. Hon är samtidigt en artist med stark integritet, allt för att kunna fördjupa sig ordentligt i musiken – och då inte sällan 1900-talsverk och musik som kan ligga utanför den breda mittfåran i repertoaren. För några år sedan uppmärksammades hon bland annat stort för sin tolkning av Erich Wolfgang Korngolds violinkonsert, som prisbelönades av tidningen Gramophone.

”Jag kan verkligen inte säga: det här är min tolkning.”


När Vilde Frang häromåret tolkade Beethovens Violinkonsert i USA, talade New York Times kritiker om ”en känslig och subtil solist” och om hur ”varje fras verkade begrundas i stunden”. Det är alltså ingen vild gissning att den solist som ställer sig framför Kungliga Filharmonikerna i november, knappast kommer att spela Beethoven på rutin.

I en intervju 2018 förklarade Vilde Frang: ”När jag kommer till en orkester gör jag det inte med en färdig produkt eller paket, eller tänker mig att ’det här är mitt sätt’. Speciellt med Beethoven-konserten ges det alltid unika möjligheter att komma under skinnet också på kollegor i orkestern. För i det här verket är man inte bara solist, utan ackompanjerar även orkestern! Så jag kan verkligen inte säga: det här är min tolkning, detta är min version av Beethoven. För det ändras hela tiden lite grann.”

— Tony Lundman

Konserter

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Konserthusets Artist-in-Residence Vilde Frang är violinsolist och Nathalie Stutzmann dirigerar.

  Onsdag 17 november 2021 kl 19.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Konserthusets Artist-in-Residence Vilde Frang är violinsolist och Nathalie Stutzmann dirigerar.

  Torsdag 18 november 2021 kl 18.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Vår Artist-in-Residence Vilde Frang är solist i Alban Bergs laddade violinkonsert.

  Onsdag 16 mars 2022 kl 19.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Vår Artist-in-Residence Vilde Frang är solist i Alban Bergs laddade violinkonsert.

  Torsdag 17 mars 2022 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Kammarmusik med säsongens Artist-in-Residence, Vilde Frang.

  Lördag 2 april 2022 kl 15.00