Konserthuset Stockholm
Kungliga Filharmonikerna
Sök på konserthuset.se

Nytt på cd


Världspremiär på cd för Hillborgs The Strand Settings. ”Anders Hillborg ger oss en framåtblickande vision av vad klassisk musik kan vara”, säger sopranen Renée Fleming.

Distant Light

Renée Fleming har spelat in en ny cd med Kungliga Filharmonikerna och chefdirigent Sakari Oramo. På skivbolaget Decca utkom den 6 januari 2017 den senaste i en lång rad mycket uppmärksammade cd med Kungliga Filharmonikerna.

Distant Light innehåller Samuel Barbers Knoxville: Summer of 1915, Anders Hillborgs The Strand Settings (en världspremiär på skiva) samt tre låtar av Björk i orkesterarrangemang av Hans Ek.

  • ”När Decca startar 2017 med sin kanske tyngsta release för året är det en stor stund för svensk musik och svenska musiker. På Distant light sjunger den amerikanska sopranstjärnan Renée Fleming inte bara Anders Hillborgs orkestersångcykel The Strand settings till Stockholms filharmoniker under ledning av Sakari Oramo. Utan låter den följas av Hans Eks arrangemang av fyra sånger av Björk. En färd genom ljudande landskap laddade med en närmast utomjordisk nostalgisk skönhet, vid havet, i en olivlund eller i en öken.” Dagens Nyheter, Martin Nyström, den 14 januari 2017. Betyg 5 av 5
  • ”Strålande Renée triumferar i både Barber och Björk” The Times, Richard Morrison, den 6 januari 2017. Betyg 5 av 5.
  • ”...Hillborgs tonsättningar är genuint vackra och den samlade effekten är kraftfull.” The Guardian, Andrew Clements den 11 januari 2017. Betyg 4 av 5
  • ”På samma gång lockande och oroande är dessa [Hillborgs] sånger en gåva till Renée Fleming, vars sopran lockar som en siren och för ut lyssnaren i det okända. Atmosfären fångas skickligt av Sakari Oramo och Kungliga Filharmonikerna.” The Financial Times, Richard Fairman, den 6 januari 2017. Betyg 4 av 5

Andra aktuella inspelningar

Ett antal cd på senare år har, tillsammans med framgångsrikt turnérande, bidragit till den stora internationella  uppmärksamheten för Kungliga Filharmonikerna. 

Inte minst väckte Kungliga Filharmonikernas och Sakari Oramos inspelningar av Carl Nielsens samtliga symfonier på tre cd (skivbolaget BIS, 2013–15) ett enormt intresse världen över. Redan den första utgåvan, med Symfoni nr 4 och 5, togs emot med öppna armar.

När skivåret 2014 summerades var den med bland engelska The Guardians lista över årets 10 bästa klassiska cd. Lovorden kring nästa cd, med Symfoni nr 1 och 3, växte till rena hyllningskören. ”Herregud, detta är en Nielsen-etta som sveper omkull lyssnare”, skrev MusicWeb International.

Och när den avslutande cd:n med Symfoni nr 2 och 6 kom ut året efter talades det om den mest djuplodande tolkningen någonsin av Nielsens sista symfoni. ”Dessa framföranden är superba, och avslutar vad som säkert är den bästa [Nielsen-]cykeln som spelats in. Kungliga Filharmonikerna är i absolut toppform”, skrev BBC Music Magazine. 

2016 tilldelades Kungliga Filharmonikernas cd Sirens, med musik av Hillborg, en svensk Grammis i kategorin Årets klassiska. Orkesterns föregående Hillborg-cd, Eleven Gates, erövrade för övrigt också den en Grammis, 2013. 

I december 2016 utkom Kungliga Filharmonikernas senaste cd tillsammans med klarinettisten Martin Fröst, en del av ett flerårigt samarbetsprojekt med nytänkande program. Cd:n Roots (Sony Classical) är en kalejdoskopisk färd genom 2000 års musikskapande.

Kommande inspelningar

För skivbolaget BIS färdigställs för närvarande en cd med musik av Rolf Martinsson, och en cd med musik av Victoria Borisova-Ollas. Därtill görs en porträtt-cd med Kungliga Filharmonikernas solohornist Markus Maskuniitty i fokus.