Sök på konserthuset.se

En topporkester i världen

Kungliga Filharmonikerna har en lång och händelserik historia – grundad 1902 och med hemadress Konserthuset Stockholm, som byggdes 1926. Men det är naturligtvis nuet och framtiden som verkligen betyder något: under sin chefdirigent Sakari Oramo har Kungliga Filharmonikerna väckt beundran för programsättning, cd-inspelningar och turnéer.

Kungliga Filharmonikerna

Sedan hösten 2008 är finländaren Sakari Oramo Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Kungliga Filharmonikerna består av 105 ytterst skickliga musiker. På agendan står det långsiktiga arbetet med en stark profilering av orkesterns sound genom konserter, skivinspelningar och turnéer. Det är ambitiösa mål, men också en inställning som burit frukt – vilket det höga anseendet visar.

Kungliga Filharmonikerna har också ett nära samarbete med den framstående österriske dirigenten Franz Welser-Möst, som nyligen mottog hederstiteln Eric Ericson Honorary Chair och med det knutits till orkestern för två veckors gästspel varje säsong med start 2020/21.

Cd:n Eleven Gates med orkestermusik av Anders Hillborg tilldelades en svensk Grammis 2012 och den ledande tidskriften Gramophone skrev att ”The Royal Stockholm Philharmonic Orchestra is on splendid form”. Inspelningarna med Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS) hyllades av kritiker världen över; cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades 2016 med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion.

Bland övriga cd-inspelningar från senare år kan nämnas samarbetena med klarinettisten Martin Fröst (Sony Classical), liksom Sirens, ännu en cd med Anders Hillborgs orkestermusik (BIS) – som också den Grammisbelönades. 2017 släpptes cd:n Distant Light (Decca), med chefdirigent Sakari Oramo och stjärnsopranen Renée Fleming och 2018 cd:n Presentiment med musik av Rolf Martinsson. 

De framgångsrika turnéerna har säkrat Kungliga Filharmonikernas starka ställning internationellt. Sakari Oramo har på senare år turnerat med orkestern i Europa, USA och Japan. Tidningen Die Welt konstaterade att Kungliga Filharmonikerna är ”en av de bästa orkestrarna i världen”. I början av september 2018 gav orkestern inte mindre än tre konserter i Suntory Hall i Tokyo, på inbjudan i samband med högtidlighållandet av 150 år av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Japan. 

Den stora klassiska symfoniska repertoaren är den naturliga stommen i orkesterns verksamhet och många legendariska solister och dirigenter kantar orkesterns historia. Men Kungliga Filharmonikerna arbetar samtidigt aktivt med att förnya och utveckla repertoaren. Det sker bland annat genom festivaler för nyskriven musik – årliga Tonsättarfestivalen och Tonsättarweekend – och det sker även med nydanande enskilda projekt, till exempel de mycket uppmärksammade spelmusikkonserterna.

Stor uppmärksamhet väcker även enskilda satsningar i Konserthuset – som den gigantiska Mahlerfestivalen 2010 då alla symfonierna framfördes, en om dagen tillsammans med gästande orkestrar. Eller den stora Beehovenfestivalen 2012, då alla Beethovens nio symfonier framfördes, eller den två veckor långa Sibelius/Nielsen-festivalen 2015 med anledning av båda tonsättarnas 150-årsjubileum.

Till Kungliga Filharmonikernas och Konserthusets förnyelsearbeten hör naturligtvis den omfattande barnverksamheten, som pågått sedan 1917!

Kungliga Filharmonikerna medverkar årligen vid den högtidliga  Nobelprisutdelningen. Sedan 2005 är orkestern en viktig del i den högprofilerade Nobel Prize Concert, ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm och Nobel Media där toppdirigenter och toppsolister framträder med Kungliga Filharmonikerna.