Sök på konserthuset.se

En topporkester i världen


Kungliga Filharmonikerna har en lång och händelserik historia – grundad 1902 och med hemadress Konserthuset Stockholm som byggdes 1926. Men det är naturligtvis nuet och framtiden som verkligen betyder något: under sin chefdirigent Sakari Oramo har Kungliga Filharmonikerna väckt beundran både för cd-inspelningar och turnéer.

Kungliga Filharmonikerna

Sedan hösten 2008 är finländaren Sakari Oramo Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Kungliga Filharmonikerna består av 105 av Sveriges skickligaste musiker. På agendan står det långsiktiga arbetet med en stark profilering av orkesterns sound samt både skivinspelningar och turnéer. Det är ambitiösa mål, men också en inställning som burit frukt – vilket såväl hyllade inspelningar som turnéer har visat.

Cd:n Eleven Gates med orkestermusik av Anders Hillborg tilldelades en svensk Grammis 2012 och den ledande tidskriften Gramophone skrev att ”The Royal Stockholm Philharmonic Orchestra is on splendid form”. Inspelningarna med Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS) hyllades av kritiker världen över; cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades 2016 med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion.

Bland övriga cd-inspelningar från senare år bör nämnas samarbetena med klarinettisten Martin Fröst (Sony Classical), liksom Sirens, ännu en cd med Anders Hillborgs orkestermusik (BIS) – som också den Grammisbelönades.

Senast utkom Distant Light (Decca) med Renée Fleming, Sakari Oramo och Kungliga Filharmonikerna.

Med turnéer har Kungliga Filharmonikerna befäst sin ställning på den internationella arenan. Inte minst har Sakari Oramo på senare år genomfört en rad framgångsrika turnéer med orkestern i Europa, USA och Japan. Tidningen Die Welt skrev nyligen att Kungliga Filharmonikerna är ”en av de bästa orkestrarna i världen”. Den senaste turnén genomfördes i augusti-september 2017 med sopranen Renée Fleming som solist, och innehöll bland annat konserter i Concertgebouw i Amsterdam och i Royal Albert Hall i London inom ramen för BBC Proms.

Den stora klassiska symfoniska repertoaren är den naturliga stommen i orkesterns verksamhet och många legendariska solister och dirigenter kantar orkesterns historia. Men Kungliga Filharmonikerna arbetar också aktivt med att förnya och bredda repertoaren. Det sker genom festivaler för nyskriven musik – årliga Tonsättarfestivalen och Tonsättarweekend – och det sker även med nydanande enskilda projekt, till exempel de mycket uppmärksammade spelmusikkonserterna.

Stor uppmärksamhet väcker även enskilda satsningar i Konserthuset – som den gigantiska Mahlerfestivalen 2010 då alla symfonierna framfördes, en om dagen tillsammans med gästande orkestrar. Eller den stora Beehovenfestivalen 2012, då alla Beethovens nio symfonier framfördes, eller den två veckor långa Sibelius/Nielsen-festivalen 2015 med anledning av båda tonsättarnas 150-årsjubileum.

Till Kungliga Filharmonikernas och Konserthusets förnyelsearbeten hör naturligtvis den omfattande barnverksamheten, som pågått sedan 1917 och som i dag samlar uppåt 40 000 barn i Stockholmsregionen en vanlig skolkonsertvecka.

Kungliga Filharmonikerna medverkar dessutom vid högtidligheterna i samband med Nobelprisutdelningen och vid utdelningen av Polar Music Prize. Sedan 2005 är orkestern en viktig del i den högprofilerade Nobel Prize Concert, ett samarbete mellan Konserthuset Stockholm och Nobel Media där toppdirigenter och toppsolister framträder med Kungliga Filharmonikerna.