Sök på konserthuset.se

En topporkester i världen

Kungliga Filharmonikerna har en lång och händelserik historia – med hemadress Konserthuset Stockholm, som byggdes 1926. Men det är naturligtvis nuet och framtiden som verkligen betyder något och Kungliga Filharmonikerna har väckt beundran för programsättning, cd-inspelningar och turnéer.

Kungliga Filharmonikerna grundades 1902 och Konserthuset har varit orkesterns hem sedan 1926. Orkestern ger runt 100 konserter årligen och medverkar vid högtidligheterna i samband med Nobelprisceremonin. Kungliga Filharmonikerna har uppmärksammats för sin ambitiösa programsättning med bland annat tonsättarfestivaler för den nya musiken. Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset har också prisats för sitt mycket aktiva arbete för en mer jämställd repertoar.

Bland gästdirigenterna finns storheter som Riccardo Muti, Andris Nelsons, Herbert Blomstedt, Nathalie Stutzmann, Gianandrea Noseda och hedersdirigent Alan Gilbert. Orkestern har också inlett ett nära samarbete med den framstående österriske dirigenten Franz Welser-Möst, som tilldelats hederstiteln Eric Ericson Honorary Chair och med det knutits till orkestern för två veckors gästspel varje säsong med start 2020/21.

Finländske Sakari Oramo var Kungliga Filharmonikernas chefdirigent åren 2008–21. Tillsammans uppmärksammades man genom åren stort för såväl inspelningar som internationella turnéer. Den tyska dagstidningen Die Welt beskrev Kungliga Filharmonikerna som ”en av världens bästa orkestrar”.

Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo har också fått stor uppmärksamhet för sina inspelningar. Bland dessa kan nämnas Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS), som hyllades av kritiker världen över och cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion. Två cd med inspelningar av Anders Hillborgs musik har båda belönats med Grammis, och man har även givit ut en cd med den amerikanska stjärnsopranen Renée Fleming. 

Till Kungliga Filharmonikernas och Konserthusets förnyelsearbeten hör naturligtvis även den omfattande barnverksamheten, som pågått sedan 1917!

Konserter med Kungliga Filharmonikerna

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Patrik Ringborg dirigerar musik av 150-årsjubilaren.

  Onsdag 5 oktober 2022 kl 18.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Amalie Stalheim spelar en prisbelönad cellokonsert.

  Torsdag 6 oktober 2022 kl 18.00 Kan även ses på Konserthuset Play Kan även ses på Konserthuset Play
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Barn & familj

  En actionspäckad musiksaga för hela familjen om jakten på vem som stulit världens största diamant.

  Lördag 8 oktober 2022 kl 14.00