Sök på konserthuset.se

Orkesterakademin

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en specialutbildning för unga musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm och i samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Sedan januari 2016 finns en orkesterakademi knuten till Kungliga Filharmonikerna. Det är en högre akademisk specialutbildning för unga musiker. Eftersom utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp är det formella namnet RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för orkesterns engelska benämning Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. Men dagligdags i Konserthuset lyder verksamheten under namnet Orkesterakademin. 

Handledare och lärare utgörs huvudsakligen av stämledare ur Kungliga Filharmonikerna. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs även särskilda ”mock-auditions”, dvs låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester samt seminarier med erfarna lärare från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Men viktigast av allt är helheten: att ge studenterna möjlighet att vara en del av verksamheten och livet i en professionell symfoniorkester. Examinator för utbildningen är dirigenten Petter Sundkvist, prof. Luleå tekniska universitet.

Konserter 22/23

 • Genre: Kammarmusik

  Denna säsongs musiker vid Orkesterakademin.

  Torsdag 2 mars 2023 kl 18.00
 • Genre: Barn & familj

  Stor musik för små öron. Upptäck och prova orkesterns instrument.

  Lördag 18 mars 2023 kl 11.30
 • Genre: Barn & familj

  Stor musik för små öron. Upptäck och prova orkesterns instrument.

  Lördag 18 mars 2023 kl 13.00
 • Genre: Kammarmusik

  Slagverkare från Orkesterakademin möter den finländska slagverksklassen.

  Lördag 18 mars 2023 kl 18.00
 • Genre: Kammarmusik

  Denna säsongs musiker vid Orkesterakademin spelar musik av Tobias Broström.

  Onsdag 29 mars 2023 kl 19.00
 • Genre: Kammarmusik

  Avslutningskonsert för denna säsongs musiker vid Orkesterakademin

  Söndag 4 juni 2023 kl 15.00