Sök på konserthuset.se

Orkesterakademin

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en specialutbildning för unga, mycket begåvade musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm och i samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Sedan januari 2016 finns en orkesterakademi knuten till Kungliga Filharmonikerna. Det är en högre akademisk specialutbildning för unga mycket begåvade musiker. Eftersom utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp är det formella namnet RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för orkesterns engelska benämning Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. Men dagligdags i Konserthuset lyder verksamheten under namnet Orkesterakademin. 

Stämledare ur Kungliga Filharmonikerna är lärare och handledare under det ettåriga programmet. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs seminarier och även särskilda "mock-auditions", dvs låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester. Men viktigast av allt är helheten: att ge studenterna möjlighet att vara en del av verksamheten och livet i en professionell symfoniorkester.

Nästa kurstillfälle

Nästa kurstillfälle för Orkesterakademin blir höstterminen 2018. Ansökningsperioden är 15 februari–15 mars 2018. Provspelningarna hålls i Konserthuset Stockholm den 28 april (horn), 29 april (träblås och stråk) och 30 april (stråk) 2018.

Studenter antagna till Orkesterakademin erhåller ett stipendium på 800 euro per månad i 8,5 månader. Stipendiet förutsätter full närvaro och avdrag kan ske vid frånvaro och/eller missade kursmoment.

Läs mer om akademin och om ansökningsförfarandet på Luleå tekniska universitets hemsida, öppnas i nytt fönster