Sök på konserthuset.se

Orkesterakademin

Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi är en specialutbildning för unga musiker. Utbildningen ges på plats i Konserthuset Stockholm och i samarbete med Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet.

Sedan januari 2016 finns en orkesterakademi knuten till Kungliga Filharmonikerna. Det är en högre akademisk specialutbildning för unga musiker. Eftersom utbildningen vänder sig till en internationell målgrupp är det formella namnet RSPO Orchestra Academy, där RSPO står för orkesterns engelska benämning Royal Stockholm Philharmonic Orchestra. Men dagligdags i Konserthuset lyder verksamheten under namnet Orkesterakademin. 

Handledare och lärare utgörs huvudsakligen av stämledare ur Kungliga Filharmonikerna. I utbildningen ingår individuell undervisning på respektive instrument, orkesterspel och kammarmusikspel. Till detta läggs även särskilda ”mock-auditions”, dvs låtsas-provspelningar där deltagarna får öva på de olika moment som ingår när man ansöker om tjänst i en orkester samt seminarier med erfarna lärare från Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Men viktigast av allt är helheten: att ge studenterna möjlighet att vara en del av verksamheten och livet i en professionell symfoniorkester. Examinator för utbildningen är dirigenten Petter Sundkvist, prof. Luleå tekniska universitet.

Konserter

  • Genre: Barn & familj

    Stor musiksaga för små öron.

    Lördag 27 januari 2024 kl 11.30
  • Genre: Barn & familj

    Stor musiksaga för små öron.

    Lördag 27 januari 2024 kl 13.00