Sök på konserthuset.se

Johannes Rostamo

Solocellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 2008.

Sedan 2008 är Johannes Rostamo solocellist i Kungliga Filharmonikerna. Vid sidan av sitt arbete i Stockholm arbetar han också som gästande solocellist i orkestrar som Concertgebouworkestern i Amsterdam, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München, Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra och Camerata Bern. Han är regelbunden gäst på en rad stora festivaler i Europa och har på senare tid debuterat i prestigefyllda arenor som Wigmore Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam samt Festivalen i Aix-en-Provence i Frankrike.

Rostamo är även en passionerad kammarmusiker och är en av initiativtagarna bakom ensemblen Stockholm Syndrome Ensemble, och medlem i den finska Jousia Ensemble. Hans intresse för barockmusik har därtill lett till grundandet av filharmonikernas egen tidstypiska Orfeus Barockensemble.

Rostamo är utbildad i Helsingfors, Stockholm (Edsbergs musikinstitut), Oslo och ECMA (European Chamber Music Academy) under ledning av Heikki Rautasalo, Torleif Thedéen, Truls Mørk, Frans Helmerson och Hatto Beyerle. Dessutom har han deltagit i mästarkurser för några av de ledande cellisterna i vår tid: Heinrich Schiff, Anner Bylsma, Erling Bløndal Bengtsson och Lluís Claret med flera.

Rostamo har bland annat spelat in Joonas Kokkonens Cellokonsert med Kungliga Musikhögskolans Symfoniorkester under ledning av Paul Mägi (skivbolaget Academus). Han spelar på en cello med smeknamnet “Magg”, byggd av Antonio Stradivari i Cremona 1698. 

johannes.rostamo@konserthuset.se