Johannes Rostamo

Solocellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 2008.

Cellisten Johannes Rostamo är en mångsidig musiker som rör sig från tidig barock till nutida konstmusik, från jazz till folkmusik. Sedan 2008 är Rostamo solocellist i Kungliga Filharmonikerna och sedan 2022 professor vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. 

Johannes Rostamo är även konstnärlig ledare för barockensemblen Orfeus Barock Stockholm, med en egen konsertserie i Grünewaldsalen. Han är också en hängiven kammarmusiker och en av initiativtagarna till Stockholm Syndrome Ensemble, som experimenterar med konsertformen och arbetar gränsöverskridande med konstnärer. 

Som solocellist har han gästat bland annat Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Bayerska radions symfoniorkester, Mahler Chamber Orchestra, Scottish Chamber Orchestra, Les Siècles i Paris och Finska barockorkestern i Helsingfors. Rostamo är representerad på flera cd, bland annat med Orfeus Barock i Carl Philipp Emanuel Bachs Cellokonsert a-moll och med Stockholm Syndrome. 

Johannes Rostamo är utbildad i Helsingfors, Stockholm och Oslo för Heikki Rautasalo, Torleif Thedéen, Truls Mörk och Frans Helmerson. Han har under senare år fördjupat sig i barockinterpretation och studerat barockcello för Emmanuel Balssa, Bruno Cocset och Gaetano Nasillo. 

Rostamo spelar på en cello av Antonio Stradivari med smeknamnet ”Magg”, byggd i Cremona 1698 och generöst utlånad av familjen Conni Jonsson, samt på en barockcello byggd av Lockey Hill i London 1770. 

johannes.rostamo@konserthuset.se