Marie Macleod

Solocellist och medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 2013.

Den brittiska cellisten Marie Macleod är sedan 2013 solocellist i Kungliga Filharmonikerna. Hon har framträtt med bland andra London Symphony Orchestra och Ulster Orchestra. Tillsammans med Kungliga Filharmonikerna var hon i 2016 solist i Edward Elgars Cellokonsert och 2022 i James MacMillans Cellokonsert. Hon framträder ofta i Konserthusets kammarmusikserier Filharmoniker i närbild och Soppkonserter.

Sedan 2004 är Marie Macleod även medlem av Lendvai String Trio och Aronowitz Ensemble som medverkat vid ledande festivaler och konsertsalar i Europa, som Wigmore Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam och under BBC Proms i London. Marie Macleod har även ett mångårigt samarbete med pianisten Martin Sturfält.

Bland Marie Macleods tävlingsframgångar märks förstaplatsen i stråkkategorin i anrika BBC Young Musician of the Year 1998. Hon studerade för Louise Hopkins på Yehudi Menuhin School, Steven Isserlis vid IMS Prussia Cove, Frans Helmerson i Köln och David Takeno på Guildhall School of Music & Drama i London. Marie Macleod har spelat in skivor för Stone Records, Champs Hill Records, BBC och Sonimage. 

marie.macleod@konserthuset.se