Andrej Power

Förste konsertmästare och medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 2014.

Andrej Power är förste konsertmästare i Kungliga Filharmonikerna sedan 2014, den yngste någonsin att tilldelas den positionen i orkesterns långa historia. Vid sidan av sitt arbete i Stockholm, och den nya rollen som konsertmästare i London Symphony Orchestra, har han ofta inbjudits att leda andra orkestrar – däribland Sveriges Radios Symfoniorkester, BBC Symphony Orchestra, Orchestre de Paris och Mahler Chamber Orchestra.

Han har framträtt som solist med de flesta svenska orkestrarna, många gånger med radio- eller tv-sändningar, och han har även varit solist i USA, Kina och på flera håll i Europa – med exempelvis Moskvas Filharmoniska Orkester, Beijings Nationaloperas Orkester och Utah Symfoniorkester.

Inspirerad av sin farfar Naoum Power, började Andrej Power spela violin vid tre års ålder. Från 12 års ålder studerade han för Olga Parchomenko och därefter för Henryk Kowalski vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt för Zakhar Bron vid Zürcher Hochschule der Künste i Schweiz.

Kammarmusik utgör en viktig del av hans musicerande, och han arbetar regelbundet med olika ensembler och leder även en egen stråkkvartett.

Andrej Power spelar på en Matteo Goffriller, tillverkad 1695 i Venedig och utlånad av en anonym sponsor.

andrej.power@konserthuset.se