Aulinsalen

Högst upp i Konserthuset ligger Aulinsalen, en modern konsertsal med historiska rötter. Salen har fått sitt namn efter Tor Aulin – violinist, dirigent, tonsättare och inte minst en av orkesterns grundare.

Från Attiksalen till Aulinsalen

Fram till och med 1993 kallades salen Attiksalen och användes mest som repetitionssal. 1994 invigdes den nyrenoverade salen som samtidigt bytte namn till Aulinsalen, efter Tor Aulin. Med sina 154 platser används salen sällan för regelrätta konserter, men desto mer för seminarier, föredrag och som experimentscen.

Salen är inredd med mörkblå väggar i foajén och en mjukt grå nyans inne i Aulinsalen. Längs upp längs taket finns fönster som låter ljuset spela in över ekparketten. En smart teknisk lösning gör att läktaren med sina blå stolar kan fällas in i den bakre väggen, vilket tillåter en flexibel möblering i salen.

Tor Aulin – tonsättare, dirigent och violinist

Längst fram tronar Tor Aulin, en av grundarna till Kungliga Filharmonikerna i en byst av Carl Eldh. Tor Aulin var en musikalisk mångsysslare och en stark profil inom svenskt musikliv – tonsättare, dirigent och violinist.

Den 21 oktober 1902 dirigerade han den första konserten med Konsertföreningen i Stockholm, det som senare skulle bli Kungliga Filharmonikerna. Det var Tor Aulin tillsammans med tonsättarkollegan Wilhelm Stenhammar och direktören John May som tog initiativet till att starta en orkester i Stockholm. Det fanns då bara en professionell orkester i Sverige vid 1900-talets början, nämligen Hovkapellet på Kungliga Operan.