Sök på konserthuset.se

Aktuellt

Det är nu det händer. Kungliga Filharmonikerna befinner sig i framkant och driver på utvecklingen av konsertrepertoaren. Beethovenåret 2020, då tonsättaren fyller 250 år, innebär en jättelik satsning. Här sammanfattas resten av det innehållsrika spelåret, med bland annat höstens tonsättarfestival med George Benjamin, vinterns Nobelkonsert med Herbert Blomstedt och en extraordinär rad solister – bland andra Yuja Wang.

För en tid sedan tillkännagav Konserthuset Stockholm den stora satsningen under Beethovenåret 2020, då tonsättaren fyller 250 år. Där ingår bland annat den stora orkesterfestivalen LvB – Ladies versus Beethoven läs pressmeddelande, se komplett kalendarium

Här följer ett litet urval av vad som väntar under 2019/20 i Konserthuset Stockholm.

Tonsättarfestivalen och ny musik

Höstens stora tonsättarfestival ägnas den engelske tonsättaren George Benjamin (född 1960). Hans kalejdoskopiska och färgrika musik glöder av intensitet och överraskar ständigt. 

Hos George Benjamin finns ett starkt fokus på det vokala, vilket det ges prov på under festivalen. Benjamins dramatiska förmåga är påtaglig och märks i exempelvis de framgångsrika operorna (världssuccén Written on Skin sattes upp på Kungliga Operan 2015). Där finns en blandning av innerlighet och starka, omskakande krafter.

”Mitt enda mål som tonsättare är att min musik ska vara vacker”, säger Benjamin, som om det vore det enklaste av saker.

Under Tonsättarfestivalen får vi stifta närmare bekantskap den egenartade musiken både i orkesterverk och kammarmusik. George Benjamin själv leder Kungliga Filharmonikerna och solister vid två konserter.

Länk till festivalprogrammet

Den samtida musiken manifesteras förutom i Tonsättarfestivalen bland annat genom framförandet av SPIRA, det nya orkesterverket av Unsuk Chin, en sambeställning mellan Kungliga Filharmonikerna, Los Angeles Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, och NDR Elbphilharmonie Hamburg, samt framförandet av det stora och uppmärksammade verket Accused av Magnus Lindberg. Ett uruppförande sätter dessutom tonen för hela säsongen: A Portrait of a Lady by the Swan Lake, en nyskriven violinkonsert av Victoria Borisova-Ollas.

Nobelkonserten 2019

Årets Nobelkonsert med Kungliga Filharmonikerna dirigeras av Herbert Blomstedt, Sveriges genom tiderna mest framgångsrike och respekterade dirigent i världen. Den rikt prisbelönade Herbert Blomstedt har dirigerat Kungliga Filharmonikerna en bra bit över 200 gånger sedan debuten 1954. Bland de internationella orkestrarna han arbetat med finns till exempel Gewandhausorkestern i Leipzig, Berlinfilharmonikerna, Orchestre de Paris och inte minst San Francisco Symphony, där Blomstedt var chefdirigent i tio år.

Konserten presenteras av Nobel Media i samarbete med Konserthuset Stockholm.

Pianoserien 2019/20

Det blir en extraordinär pianoserie. Kommande säsong bjuder på verkliga pianomagiker – Grigory Sokolov, Arkadij Volodos, Igor Levit, Yuja Wang och Daniil Trifonov. Det handlar om toppsolister med pianospelskonst på en nivå som knappt är gripbar. För Yuja Wang är flygeln som en fysisk och mental förlängning av henne själv. Om Daniil Trifonov har pianistlegenden Martha Argerich har sagt att ”han har allt, och lite till”. Igor Levit är känd för sina insiktsfulla tolkningar av Beethovens musik, och under 2020 framför Levit Beethovens samtliga 32 pianosonater i Konserthuset. Den enda pianist som nu gör debut i Konserthuset Stockholm är Arkadij Volodos. Han tillhör sedan länge de allra främsta men ger endast ett fåtal konserter – varje gång är det en tilldragelse. Nu får vi äntligen uppleva honom i Pianoserien i Konserthuset. 

Länk till Pianoserien

Barocksatsningar

Den tidiga musiken har en allt tydligare plats i utbudet. Orfeus Barock Stockholm, som startade 2015 på initiativ av medlemmar i Kungliga Filharmonikerna, växlar nu upp: man ger fler konserter och har startat en egen konsertserie för alla barockmusikälskare! 

Länk till Orfeus Barock

Den tidiga musiken i Konserthuset representeras också av Operabyrån, som Konserthuset har ett samarbete med sedan 2018. Operabyrån presenterar säsongen 2019/20 sina tredje och fjärde föreställningar i Konserthuset; Barbara Strozzi 400 år samt en gripande föreställning om Artemisia. 

Operabyrån tilldelades Guldkvasten 2019. Föreningen Kvast (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare) motiverade: ”Operabyrån får Guldkvasten för att de med en rad förnämliga sceniska konserter och operaföreställningar med musik av, och om, kvinnliga tonsättare från barocken bidragit till att justera musikhistorien.”

Och mycket, mycket mer...

Höstens jazzserie toppas av ett besök av röstkonstnären Bobby McFerrin! Romansserien går in på sin sjunde säsong och gästas denna gång av bland andra den beundrade lyriske tenoren Christoph Prégardien.

Konserthuset håller som vanligt öppet hela sommaren med gratiskonsert med unga sommarmusiker och guidade visningar. Årets utställning ägnas fotograf Mats Bäckers unika artistbilder från en 40-åriga karriär nära musiken och scenerna. Den årliga Gärdetkonserten i augusti gästas av den folkkäraste av alla artister: Sven-Bertil Taube!

Konserthuset.se

Välkommen att botanisera i hela konsertsäsongen (och mer än så: Beethoven-satsningen sträcker sig in i säsongen 2020/21!). Vad har chefdirigent Sakari Oramo valt att satsa på denna gång, och vilka gästdirigenter och briljanta solister kommer till Kungliga Filharmonikerna? Se också till att studera kammarmusikutbudet, där inte minst mindre ensembler ur Kungliga Filharmonikerna presenterar spännande program präglade av upptäckarlusta.

Länk till kalendarium 2019/20

Tips: Välj ”Visa som lista” för att få en komprimerad kalendervy. Scrolla framåt eller gå direkt till ”Välj månad” vid datumlinjalen ovanför kalendariet.

Kommande konserter med Kungliga Filharmonikerna

 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Barn & familj, Skola

  Konsert om orkesterns många olika instrument – med texter av Lennart Hellsing.

  Onsdag 10 mars 2021 kl 09.30
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Barn & familj

  En symfonisk saga av Yoko Shimomura. Konserten är inställd. Spelas in för Konserthuset Play med publicering under våren.

  Lördag 13 mars 2021 kl 14.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Barn & familj

  En symfonisk saga av Yoko Shimomura. Konserten är inställd. Spelas in för Konserthuset Play med publicering under våren.

  Lördag 13 mars 2021 kl 16.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna, Vokalt

  Prisad sopransolist sjunger Barber och Stravinsky.

  Torsdag 18 mars 2021 kl 19.00
 • Genre: Kungliga Filharmonikerna

  Smakfull impressionism och älskad pianokonsert.

  Torsdag 25 mars 2021 kl 19.00